Élet-Stílus

Megéri olcsó laptopot venni?

Felbukkantak az első részletes tesztek az Asus olcsó masinájáról, amelyek pozitívan nyilatkoznak a gép felszereltségéről és működéséről. Az OLCP eközben végre megkezdte saját zöld-fehér készülékének sorozatgyártását.

Mi is az a Eee PC?


Az Eee PC lényegében egy hordozhatóságra tervezett személyi számítógép: a legtöbb notebooknál összetettebb, kompakt kialakítást kapott: a merevlemezt flash memóriára cserélték, a készülék pehelysúlyú és a lehető legegyszerűbb kialakítású. Linux operációs rendszer fut rajta számos gyárilag előtelepített programmal (de a felhasználók választhatják a Windows XP-t is). A világszerte elfogadott csatlakoztatási szabványok mellett legnagyobb előnye az alacsony ára.

Az Eee PC-ről a DailyTech közölt részletes tesztet, ebben a gép működését, az üzembehelyezést, illetve a szoftveres hátteret is közelebbről szemügyre vették. Elégedetten állapíthatták meg, hogy nagyobb probléma nem adódott és a vizsgálat alatt csak néhány apróság bukkant fel, amely egyeseket zavarba ejthet vagy elgondolkoztathat egy pillanatra. A vélemény azonban abszolút pozitív és ha tökéletességről nem is beszélhetünk, a készülék megéri a pénzét.

Van egy híre, fotója, videója? Töltse fel az FN Tudósítóra!

Az első szembetűnő sajátosság, hogy a billentyűzet kisebb a szokásosnál ezért hiányzik róla néhány jól ismert gomb. A Page Down, Page Up, Home és End csak kombinációval érhető el, ám ez a kis méretből adódik, ami viszont egyáltalán nem hátrány – éppen ellenkezőleg. A kijelző minden további nélkül megbirkózik a maximális, 1600×1200-as felbontással, a memóriakártyák csatlakoztatásával sem volt gond, az viszont rögtön feltűnt, hogy külső monitort csak teljesen kikapcsolt állapotban érdemes rádugni a gépre, mert menet közben az Eee nem ismeri fel és állítja be azt megfelelően.

A szoftveres oldalon néhány bosszantó apróságra figyeltek fel a lap tesztelői, így például a webkamerát először a BIOS-ban kell engedélyezni, csak ezután jár eredménnyel a konfigurálás és pontos beállítás. A vezetéknélküli elérést szintén egy billentyűkombinációval kell aktivizálni, hátrány viszont, hogy ezt minden újraindítás után el kell játszani, mert a gép nem teszi meg automatikusan. Ehhez át kell állítani a vezetéknélküli kapcsolat tulajdonságait, hogy boot közben már felálljon a kívánt profil és minden vesződés nélkül azonnal kapcsolódhassunk.


Megéri olcsó laptopot venni? 1

Az elsõ tesztek biztatóak


A kézikönyvet megfelelőnek ítélik, a Windows telepítéséhez azonban rögtön külső szoftvert, a sokak által ismert és kedvelt nLite-ot ajánlják: ezzel kidobálhatjuk az operációs rendszer nem kívánt részeit és máris jóval kevesebb helyet foglalunk el a 4 GB-os háttértárolón. A lap 750 MB-ot ír, a tapasztaltabbak azonban akár 500 MB alá szoríthatják a végső méretet – .Net csomaggal és egyéb frissítésekkel ez természetesen rögtön megugrik. Ezután még játékokkal is próbálkoztak, ám itt az újabb fejlesztések már nemigen hajlandóan elindulni, köszönhetően az Intel GMA900 grafikus chipnek és a 900 helyett mindössze 630 MHz-en futó processzornak.

Míg az Eee PC már megjelent, az OLPC zöld-fehér kedvence most érkezik egyre nagyobb számban a gyártósorról. A Quanta kedden kezdte meg a sorozatgyártást, hogy decemberre már leszállítsák az első sorozat példányait. Uruguay és Mongólia már bebiztosította helyét, míg Olaszország Etiópiának ígért tekintélyes méretű szállítmányt. A részleteket az alapítvány oldalán olvashatjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik