Élet-Stílus

Nem létező kategóriában indul a magyar Oscar-jelölt

Oscar-díjra nevezik az 56 csepp vér című rockmusicalt az alkotók - jelentette be Bokor Attila rendező. Szerinte valószínűleg a musical kategóriában indítják. Az Oscar-díjnak azonban ilyen kategóriája nincs, a legjobb idegennyelvű alkotások között pedig nem indulhat.

Oscar-díjra nevezik az 56 csepp vér című rockmusicalt az alkotók – jelentette be Bokor Attila, a film rendezője szerdán Budapesten, mielőtt átvette a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál ez évi közönségdíját, a Michael Curtiz-elismerést.

Bokor Attila a sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepségen közölte: bár Magyarország hivatalos nevezése az idén Pálfi György Taxidermia című munkája, a szabályok szerint az a film, amelyet egy héten át vetítenek az Egyesült Államokban, jogosult az Oscar-nevezésre (a rockmusical október 26-tól volt látható). A rendező azt is elmondta, hogy az 56 csepp vér című filmet valószínűleg a musical kategóriában indítják, de a legjobb külföldi munkák között és az alkotói kategóriák mindegyikében nevezhetik – tette hozzá.





Hol indul a film?

Vajda Katalin, a Magyar Filmunió munkatársa a FigyelőNetnek elmondta, hogy a szabályok értelmében a legjobb idegennyelvű filmért járó díjért az 56 csepp vér nem indulhat, ugyanis ebben a kategóriában egy magyar filmes szakértőkből álló bizottság nevez filmet országonként, és ebben Magyarország a Taxidermiát nevezte meg az amerikai filmakadémiának. Az összes többi kategóriában azonban az alkotók gond nélkül nevezhetik a filmüket, amennyiben Los Angeles countyban (megyében) hét, egymást követő napon moziban vetítettek. Az 56 csepp vért pedig két héten át játszották az ottani mozik.

Az 56 csepp vér ősbemutatója még április 12-én volt Budapesten. A “Rómeó és Júlia” történet az 1956-os forradalom idején játszódik. A forgatókönyvet Pintér Tamás ötlete, Horváth Péter színműve alapján Bokor Attila és Réz András írta. A zene Mihály Tamás, az Omega együttes tagjának munkája, a filmet Szalai András fényképezte. A főszerepet az azóta elhunyt Kaszás Attila, valamint Palcsó Tamás, Veres Mónika és Alföldi Róbert alakítja.



Amennyiben az Oscar-díj nevezési kategóriáit végignézzük, jól látható, hogy az alkotók által preferált musical kategória nem létezik. A 2002-ben Oscar-díjat nyert Chicago is a legjobb film versenyében kapta az elismerést. Az 56 csepp vérnek ezért ugyancsak a legjobb hollywoodi filmek között kellene versenyeznie. Ebben az osztályban azonban szinte csoda lenne, ha az öt kiválasztott jelölt közé bejutna, akárcsak a legjobb szereplők kategóriában a színészeknek.

Nem volt a befutók között

Báron György filmesztéta, a FigyelőNetnek elmondta, hogy amikor a bizottságban kiválasztották, hogy melyik filmet nevezze Magyarország, az 56 csepp vér szóba sem került. A magyar Oscar-nevezésről döntő bizottság három film között hezitált. A Taxidermia mellett a Friss levegő és az Ópium maradt a legjobb háromban, de végül a Pálfi György alkotása mellett döntöttek. Mindemellett a filmkritikus egyik magyar filmet sem igazán látja esélyes versenyzőnek a hollywoodi filmek között, így az 56 csepp vért sem.

Alkotói nevezés egyébként korábban is előfordult már, mint például a Bánk bán című operafilm esetében. Akkor a Bánk bán operatőrét, Zsigmond Vilmost nevezték Oscar-díjra. Az elismeréssel korábban már jutalmazott művész akkor nem került a jelöltek közé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik