Élet-Stílus

Rocklegendák kilincselnek Magyarországon

Füst a víz felett keddre, Csak a kalapod maradhat szerdára. Budapesten koncertezik a Deep Purple, Debrecenben Joe Cocker. A hatvanas években indult legendák Magyarországon.

A Deep Purple brit hard rock-zenekar a Led Zeppelin és a Black Sabbath mellett a hard rock megteremtője. Világszerte több mint 100 millió albumot adott el, és a zenekar nevéhez kötődik minden kezdő gitáros alapriffje, a Füst a víz felett (Smoke on the Water) négy hangja.

Zavaros előzmények után 1968 tavaszán vette fel a zenekar a Deep Purple nevet. Ez évben már Amerikában óriási sikereket értek el Joe South “Hush” című dalának feldolgozásával. Az igazi áttörés 1970-ben következett be, amikor megjelent In Rock a koncerteken sikeresen játszott “Speed King”, “Into The Fire”, és “Child in Time” számokkal.


Rocklegendák kilincselnek Magyarországon 1

Két generációs Deep Purple



Richie Blackmore és John Lord gitár- és orgona szólói Ian Gillan kitűnő énekhangjával, Roger Glover és Ian Paice szabta ritmusával az együttes védjegyévé vált. A felállás második albuma, a lágyabb és progresszívebb Fireball 1971-ben jelent meg több híres számmal, mint: “Fireball”, “Demon’s Eye”, “Fools”, és “No One Came”. Kislemezen is elértek egy újabb sikert a “Strange Kind Of Woman” c. számukkal.

1972-ben jelent meg a következő albumuk, a Machine Head, melyet Svájcban játszottak fel. Ez a legsikeresebb lemezük, a rajta található Smoke on the Water a zenekar védjegyévé vált. 1973-ban Gillan és Glover kilép a csapatból, ezzel kezdetét veszi az áttekinthetetlen tagcserés időszak, ami egyben a zenekar leszálló ága is. Kijön mnég néhány sikeres lemez, a Burn, a Stormbringer, de 1976-ban nyolc évre feloszlik a Deep Purple.

1984-ben újra összeállt az együttes a klaszikus felállással. Két lemez jelent meg így, a Perfect Strangers (1984) és a The House of Blue Light (1987). Az ellentétek újra kiéleződtek, megint állandó tagcsere jellemzi a zenekart, de 2002-től állandósultnak tűnő felállásban nyomják a jellegzetes kemény rockot, erről két album is tanúskodik, a Bananas és a Rapture of the Depp.
Ez utóbbit vezetik elő kedd este Budapesten, de csodálkoznék, ha kihagynák azt a bizonyos mindent megmozgató négy hangot…

Himnuszok Joe Cockertől

Joe Cocker élete második legnagyobb nézőszámú közönsége előtt játszott 2002-ben Budapesten. Most, 2007-ben, a debreceni közönséget örvendezteti meg slágereivel. Új, 2007-ben megjelent „Hymn For My Soul” című albumának dalai mellett természetesen a legnagyobb Joe Cocker klasszikusok is elhangzanak majd, mint például a You Can Leave Your Hat On, Unchain’ My Heart vagy a With A Little Help From My Friends.


Rocklegendák kilincselnek Magyarországon 2

Az egyik legjobb brit hang



Joe Cocker Hymn For my Soul című lemezével újra a lélekhez szól… Az összetéveszthetetlen, füstös hangú Joe Cocker lassan 40 éve van már a pályán, és most ismét hallat magáról.

Minden a With A Little Help From My Friends című Lennon/McCartney szerzeménnyel kezdődött 1968-ban, mely később a ’69-es Woodstock Fesztiválon előadott verziójának köszönhetően vált igazán legendássá. Olyannyira, hogy Joe Cocker volt az egyedüli művész, akit az akkori fellépő-gárdából újból meghívtak a fesztivál 25-éves évfordulójára.

A kritikusok pedig, még mindig Nagy-Britannia egyik legjobb fehér hangjaként tartják őt számon. Mi sem nagyon tudnánk még egy olyan művészt említeni, aki ennyire magas szinten képes új életre kelteni a feldolgozott dalokat, és beléjük csempészni a saját egyéniségét. Még az olyan sok százszor hallott számokat – mint például a Summer In The City – is úgy adja elő, hogy még véletlenül sem tűnnek elnyűttnek, épp ellenkezőleg, egészen frissnek hatnak.
„Soha nem nyúltam volna hozzá egy művész munkájához sem, ha nem éreztem volna úgy, hogy valami mást, valami személyeset tudok hozzátenni. Nem feljavítani akartam a szerzeményeket, hanem a saját ízlésem szerint formálni őket. …”

Az EMI kiadó gondozásában március 30-án megjelent Hymn For My Soul című album is ebben a szellemben került felvételre, Ethan Johns segítségével.Joe Cocker ezúttal olyanok dalait énekelte fel whisky-ízű hangján, mint pl. Stevie Wonder, George Harrison, vagy Bob Dylan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik