Élet-Stílus

Napi dinnye: Anettka-opera, őszödi-oratórium

Salgótarján után pénteken Budapesten is bemutatják az Anettka című egyfelvonásos operát, amelyet a televíziós műsorvezető személye ihletett. Fehér Anettka oratóriumot irat a miniszterelnök őszödi beszédéből – írja a Népszabadság.

Fehér Anett élete az ismert műfordítót, Bartos Tibort ihlette meg. Az ő szövegkönyve alapján idén tavasszal készült el a mintegy ötvenperces opera. A zenét az Operaház magánénekese, Ambrus Ákos jegyzi.

Az Anettka című zenedarab története viszonylag könnyen elmesélhető: egy alkotói válságba jutott zeneszerző öngyilkos akar lenni, ám erről lebeszéli őt a címszereplő. A zeneszerző hálából operát ír megmentőjéről, mely Szent László korától napjainkig érinti a magyar történelmet. A mű szeptemberi, a salgótarjáni művelődési házban tartott ősbemutatója óriási siker volt. A címszerepet Marton Kovács Katalin énekelte, a huszonhárom éves Gerencsér Tomi pedig a darab rendezőjeként debütált.

Gerencsér egykor Fehér Anettka médiaiskolájában végzett, majd reklámspotokat készített. Az opera világához eddig sok köze nem volt, bár némi zenei múlttal azért rendelkezik. – Egyszer Kiszel Tündével énekelt duettet. Íme:





Gerencsér egyébként nemrég fejezte be a Holnap történt című játékfilm forgatását, mely Magyarország első „bulvárfilmje” szeretne lenni. Az alkotás főszereplője természetesen Anettka, aki nemrég kitalálta, hogy oratóriumot irat Gyurcsány Ferenc elhíresült őszödi beszédéből. E feladatra is Ambrus Ákost kérte fel.

A készülő műről Fehér Anettka még a miniszterelnököt is értesítette. Gyurcsány levélben válaszolt, sok sikert kívánva a vállalkozás hoz, és a maga részéről lemondott a librettistát megillető tiszteletdíjról. A szeptemberben el kezdett munka jól halad. Ambrus jelenleg a „kurvaország” szó zenei megjelenítésén gondolkozik, és úgy hiszi, másfél-két hónap múlva elkészül művével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik