Élet-Stílus

Vezérlő égi jel

A magyar autóvásárló inkább utólag vesz navigációs berendezést. Ha csúcsmodellről van szó, ár tekintetében is csak a csillagos ég a határ.

Évekig nem lehetett a gyárilag beszerelt navigációhoz itthon is használható térképeket kapni. Az autógyártók mind saját rendszert fejlesztettek, ezekhez nehezen lehetett hozzáilleszteni a nagy térképgyártók által készített digitális térképeket.

Ha valaki mégis rendelt az autójához navigációs rendszert, de nem akar kisebb vagyonokat költeni a gyári térképekre, ugyanakkor mégis szeretné használhatóvá varázsolni a berendezést, akkor is van alternatív megoldás. Hamarosan a piacra kerül az iGO speciális változata, amelyet kifejezetten a beépített navigációs autókhoz készítettek. A szerkezetnek nincs saját kijelzője, az információkat a gépkocsi saját képernyőjén jeleníti meg.


Vezérlő égi jel 1

EURÓPA ÖTVENEZERÉRT. A magyar autóvásárlók körében azonban inkább az a jellemző, hogy utólag vásárolnak navigációs berendezést. Szerencsére ők is bőséges kínálatból válogathatnak, bár ezek a szerkezetek kevésbé esztétikusak, mint a gyárban beépített társaik.

Az utólag beszerelhető készülékek három nagyobb csoportba sorolhatók. Az úgynevezett PDA- (tenyérszámítógép-) alapú navigációs programok olyan saját vagy külső GPS-szel működő kis gépen futnak, amely az útvonaltervezés és a hangnavigáció mellett számtalan egyéb feladatra is alkalmas. A Windows operációs rendszerrel működő gépekre leggyakrabban a magyar fejlesztésű iGO-t telepíti a tulajdonos, de a piacon más megoldások is megtalálhatóak.

Az iGO a maga 50 ezer forint alatti árával is hódít. Ennyiért teljes Európát lefedő térképet kapunk. A PDA-k ára nagyjából 50-60 ezer forinttól kezdődik, de a működő navigációhoz még a szoftver árát is hozzá kell adni.


SZERÉNY ASSZISZTENS. A másik, a PDA-khoz mind külsőben, mind belsőben nagyon hasonló megoldás a PNA. Ez szintén egy angol betűszó, személyi navigációs asszisztenst jelent.

A berendezés kifejezetten navigációra készült, de egyes típusokból nem hiányoznak a szórakoztatófunkciók sem, így játékot, MP3-lejátszót is rejthetnek magukban. Legnagyobb előnyük, hogy használatukhoz a rajtuk futó programok frissítéséhez elegendő szerényebb számítástechnikai tudás is. Áruk nagyjából megegyezik az előző kategóriánál ismertetettel.


MINDENTUDÓ DARABOK. Az igazán igényesek – és persze azok, akik nem riadnak vissza a komolyabb kiadástól – óriási érintőképernyős kijelzővel felszerelt, távirányítható, forgalmi információkkal, időjárás-előrejelzéssel és számos szórakoztatófunkcióval is felvértezett GPS-berendezést is beszerezhetnek. Az ilyen akár a tolatókamera vagy a szintén utólag beépített DVD-lejátszó képét is képes megjeleníteni.

A kifejezetten autós célokra kifejlesztett GPS-ek ára nagyjából 60 ezer forintnál kezdődik. A csúcsgépek esetében a határ a csillagos ég.

Magyarországon egyelőre keresve sem találunk olyan gyári navigációt, amely lefedettségben megközelítené akár a PDA-k, akár a kifejezetten autós használatra tervezett GPS-ek térképeinek részletességét. Nem beszélve arról, hogy autóeladáskor a kivehető berendezéstől nem kell megválni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik