Élet-Stílus

Kortalan dinamizmus

A BMW Motorrad a rendkívül sikeres R 1150 R utódaként mutatta be az R 1200 R-t.
A nagy múltú roadstercsalád sikere jól példázza, milyen népszerűek ezek az egyedi és klasszikus külsejű modellek.

Kétségtelenül a roadsterek jelentős használati értéke is hozzájárult ahhoz a sikerhez, amelyet az R 1200 R aratott az európai és a hazai piacon. Sajátos töltetet ad a klasszikus gép egyedi és kortalan külsejének a benne rejlő fokozott dinamizmus, amely a menettulajdonságok mellett igen esztétikus külső jegyekben is megnyilvánul: a kompakt arányokat mutató modell teste szándékosan egyszerű, sallangmentes elemekből épül fel, hogy ezáltal is nagyobb hangsúlyt kapjon a hajtáslánc és maga a motor. A minőségi kivitelű fényszóró a klasszikus motorkerékpárokat idézi, de szabad felületű reflektortükrének köszönhetően igen korszerű is. Az általános trendnek megfelelően ez a gép rendkívül dinamikus megjelenésű, így már első ránézésre is élvezetes menettulajdonságokat ígér.


Kortalan dinamizmus 1

Az elődénél csaknem 28 százalékkal nagyobb teljesítményű, 1,2 literes, 109 lóerős motor eleve szavatolja a meggyőző lendületet. Eredetileg az R 1200 RT-ben mutatkozott be az új generációs boxermotor hasonló teljesítményű változata, csupán annyi a különbség, hogy ezen a roadsteren az első futómű mögött foglal helyet az olajhűtő. A ferde fogazású, hatsebességes váltó könnyen kapcsolható és finoman működik. Mivel az R 1200 R kardánhajtása rövidebb szekunderáttételű, a hatodik sebesség nemcsak a fordulatszám csökkentésére szolgál, hanem teljes értékű fokozatként használható.

A térhálós váz hátsó része is a roadster jelleghez igazodik. Amellett, hogy légiesnek láttatja a fart, egyúttal a tömeg csökkentésében is fontos szerepet játszik. Üzemanyagok nélkül mindössze 198 kilogramm a mindennapos használatra kiválóan alkalmas modell tömege, de menetkészen is csak 223 kilogrammot nyom, jóval könnyebb, mint kategóriájának négyhengeres képviselői.

Felettébb korszerű műszaki kivitelének köszönhetően sok szempontból mércét állít kategóriájában az R 1200 R, és híven tükrözi a BMW biztonsági fejlesztés terén élvezett vezető szerepét. Ehhez a modellhez volt először rendelhető a BMW Motorrad Integral ABS legújabb generációja, amely igény esetén kipörgésgátló berendezéssel (ASC) is párosítható.

Igényes műszaki megoldás a külön rendelhető elektronikus futóműállítás, amelylyel a kormányról kényelmesen, gombnyomással szabályozható a rugóalap és a lengéscsillapítók karakterisztikája. Ez annak válik nagy hasznára, aki gyakran használja változó súlyterheléssel motorját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik