Élet-Stílus

Megvan az irodalmi Nobel-díjas

Doris Lessingnek ítélték oda az idei irodalmi Nobel-díjat - jelentette be csütörtökön a Svéd Akadémia. Az brit írónő 1956-ban a magyar forradalom eltiprásának hatására lépett ki a kommunista pártból.

A 87 éves írót úgy méltatja az akadémia indoklása, mint “azt a női tapasztalatokkal rendelkező elbeszélőt, aki (műveiben) kétkedéssel és látnoki erővel vizsgálja a megosztott civilizációt”.

Politikai-érzelmi törést okozott 1956

Az 1919-ben Perzsiában (a mai Iránban) született és Rhodesiában felnőtt írónő mindvégig az elnyomott népek és nemzetiségek szószólójaként lépett fel. 1949 óta élt Londonban, regényeit, rövid történeteit realisztikus stílusban írta, éles társadalombírálattal, illetve a kolonialista, rasszista megnyilvánulások elítélésével összekötve. Már első regényciklusa, a félig önéletrajzi ihletésű Az erőszak gyermekei (The children of violence) is ezt a felfogást tükrözte.


Megvan az irodalmi Nobel-díjas 1

Fotó: EPA



Életének magyar vonatkozásai is vannak. Fiatalon elkötelezte magát a brit kommunista pártnak, és őszinte, baráti érzelmeket táplált a szovjet nép iránt, a magyar szabadságharc 1956-os szovjet eltiprása viszont – számos nyugati kommunista értelmiségihez hasonlóan – őbenne is súlyos politikai-érzelmi törést okozott. 1956. november 7-én Borisz Polevojnak, a Szovjet Írószövetség külügyi titkárának címzett nyílt levelet tett közzé a magyar forradalom ügyéről, aminek természetesen Moszkvában nem volt foganatja. A szovjet beavatkozás hatására kilépett a kommunista pártból.

Az eredetileg Doris May Tayler néven született Lessing 87 éves korával a legidősebb író, aki átvehette ezt a díat. Az eddigi csúcstartó Theodor Mommsen volt 85 évesen. Ő a tizenegyedik nő, aki megkapja az 1901 óta évente odaítélt irodalmi Nobel-díjat. Regényei közül Magyarországon több is megjelent, például Az ötödik gyermek, az Énekel a fű, Az arany jegyzetfüzet, valamint Eldorádó címmel kisregények.

Kertész Imre az egyetlen irodalmi Nobel-díjasunk

Az irodalmi Nobel-díjat 1901 óta ítélik oda. 1914-ben, 1918-ban, 1935-ben, valamint 1940 és 1943 között nem osztották ki. 2002-ben először magyar író, Kertész Imre is megkapta a legmagasabb irodalmi kitüntetést.

Tavaly a 10 millió svéd korona (közel 1,1 millió euró) pénzjutalommal járó díjat Orhan Pamuk, a török posztmodern irodalom emblematikus alakja kapta.

Az idei Nobel-hét eseményeiből még a Nobel-békedíj és a közgazdasági Nobel-díj kitüntetettjének kihirdetése van hátra. Az előbbi személyét pénteken nevezik meg a norvég fővárosban, Oslóban, a svéd központi bank által 1968-ban alapított közgazdasági Nobel-díj új tulajdonosát a jövő hétfőn hirdetik ki.

A díjakat idén is XVI. Károly Gusztáv svéd király adja át december 10-én, az alapító Alfred Nobel mérnök és üzletember 1896-ban bekövetkezett halálának évfordulóján. Az igazoló oklevélen és az aranyérmen kívül minden Nobel-díj mellé 10 millió svéd koronás (közel 1,1 millió eurós) pénzjutalom is jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik