Élet-Stílus

A Sátán kódexe Prágában

A Sátán Bibliájaként is ismert Codex Gigasról a legenda úgy tartja, az ördög segítségével írták a középkorban, mintegy 800 évvel ezelőtt, és most 359 év múltán átmenetileg visszatért hazájába, Prágába – írja a Népszabadság.

A felbecsülhetetlen értékű kódexet a prágai várból svéd katonák lopták el a harmincéves háború végén, 1648-ban. A svéd királyi palotában tartották, majd miután sikeresen megmenekült egy tűzvésztől, a Svéd Királyi Könyvtárban őrizték. A kódexet eddig kétszer mutatták meg a nagyközönségnek, a svédek most is csak kölcsönadták Prágának.


A Sátán kódexe Prágában 1

Az ördög ábrázolásában sincs semmi titokzatosan sátáni (Fotó: MTI/EPA)



A könyvet állítólag egy bencés szerzetes, akit szörnyű bűnei miatt élve akartak befalazni, hogy elkerülje a halálbüntetést, megfogadta, egyetlen éjszaka megírja a világ legnagyobb bibliáját. Ezzel dicsőséget szerzett volna a kolostornak, maga pedig vezekelt volna bűneiért. A szerzetesek ráálltak az alkura. A bűnös férfi azonban nem tudta fogadalmát teljesíteni, ezért az éjszaka közepén az ördögöt hívta segítségül. Az üzletért a lelkét adta cserébe. Amikor a könyv elkészült, hálából megörökítette segítőjét is. Innen volna a könyv egyik lapján látható ördögábrázolás.

A kódexet feltehetően valóban egy szerzetes írta a XIII. század elején, valamikor 1200 és 1230 között a podlazicei bencés kolostorban, 100 kilométerre keletre Prágától, de nyilván nem egyetlen éjszaka alatt. Az ördög ábrázolásában sincs semmi titokzatosan sátáni, habár a korban rendkívüli módon hatalmas alakja egy teljes lapoldalt foglal el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik