Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Almássy vagy Belleville

A hétvégére a rakpartról már leapadt a Duna, így az A38 Hajón is újraindul az élet, ellátogat hozzánk a világ egyik legnagyobb DJ-je és a világ talán leghíresebb hiphopcsapata. Találunk emellett jazz- és táncprogramokat is. Dunaújvárosban panaszkórust hallhatunk, az Almássyban pedig stílusos búcsút.

Állítólag a hétvégén már tényleg jön a vénasszonyok nyara. Ezért az esti kulturális programok mellett mindenkinek ajánljuk, hogy használja ki az utolsó meleg napsugarakat egy kiránduláson, vagy csak egy kávéházi teraszon. A parlagfű azonban pont ezt a legszebb időszakot teszi pokollá az allergiások számára. Nekik azért találtunk jó filmeket a tévéből.

A kérdés tehát a régi: Menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, szeptember 14.

…Skaestre az A38-ra

Az állóhajó az árvíz után ismét fogad vendégeket. Ennek örömére a hazai ska-színtér sztárjával, a Pannonia Allstar Ska Orchestrával nyitnak. Utánuk jönnek a műfaj cseh képviselői, a Prague Ska Conspiracy. A 2005-ben alakult csapat rövid idő alatt a cseh ska-színtér legnagyobb szenzációjává nőtte ki magát. Bár nagylemeze – egy koncertfelvételt leszámítva – még nem jelent meg, a zenekar népszerűsége töretlenül növekszik. Ebben az általa játszott klasszikus ska stíluson kívül óriási szerepe van a remek hangú és igencsak attraktív énekesnőnek, Marianának. Az estet a PASOund System lemezpörgetése zárja, így minden adott ahhoz, hogy hatalmas buli kerekedjen.


Menjek vagy maradjak – Almássy vagy Belleville 1



… a Trisha Brown Dance Company táncelőadására

Trisha Brown lételeme a kihívás: egyik első darabját (Egy férfi lesétál a ház oldalán – Man walking down the side of a building) egy ház falára komponálta a New York-i Soho-ban, fittyet hányva a tánc konvencióira és a gravitációra. Csaknem 40 éves munkássága alatt, a Párizsi Operabalettől operarendezéseken át az új technológiákig mindenbe belekóstolt. Az Early Works (Korai munkák) című előadás-installáció, a harminc évvel ezelőtt bemutatott etűdök, hosszabb-rövidebb gondolat és mozdulatjátékok és koreográfiák a kortárs tánc műfajának úttörő darabjai. Az előadók olyan fiatal táncosok, akik számára ezek a darabok a múlt részét képezik. Időutazás múlt és jelen között Trisha Brownnal!

—-Szombat, szeptember 15.—-

… Paul Van Dyk partijára

Arról ugyan megoszlanak a vélemények, hogy Paul Van Dyk, a világ elsőszámú lemezlovasa-e, vagy Tiesto. Most, hogy előbbi Budapestre látogat, a hirdetésekben mindenképpen ő áll a hazai toplista élén. Grammyt kapott, 2005 után 2006-ban is megnyerte a világ legjobb lemezlovasa díjat a mértékadó Dj Mag-szavazáson. Mindemellett az egyik legszorgalmasabb dj-ként tartják számon, akinek több mint 3 millió lemeze kelt el világszerte, minden évben 16 alkalommal utazza körbe a földet. Most Magyarországra érkezik és egy 100 000 Wattos Martin Audio W8L csúcskategóriás hangrendszere fogja biztosítani a tökéletes hangzást


Menjek vagy maradjak – Almássy vagy Belleville 2



… Dunaújvárosba tévét helyettesíteni

A rendezvény szervezői azt állítják, hogy a magyarországi lakosság “kultúra-fogyasztásának” közel 70 százalékát a televíziózás teszi ki. Helyi kulturális intézményekkel, iskolákkal és kortárs művészekkel együttműködésben a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet egy TV-mentes hetet kezdeményez, Adásban címmel. Az akciók és performanszok, divatbemutatók, mozgóképpel aláfestett zenei előadások és interaktív installációk lényege az, hogy a telematikus adás helyébe, melynek befogadója az otthonában ülő passzív néző, köztérben zajló közösségi események kerüljenek. Szombaton hallhatjuk a Dunaújvárosi Panaszkórust, Dr. Dzsekit és Mr. Hájt, a Galapagos koncertjét, Skannát és vendégeit.

—-Vasárnap, szeptember 16.—-

… a Black Eyed Peas koncertjére

A többszörös Grammy-díjas amerikai hiphopegyüttes vasárnap a Papp László Sportarénában koncertezik. A zenekar utolsó albuma, a Monkey Business 2005-ben jelent meg, és a 2003-as, 7,5 millió példányos Elephunk című sikerlemezt követte, amely 95 hétig szerepelt a Billboard Top 200 album listán. Olyan megaslágereket köszönhetünk ennek a lemeznek, mint a Where Is The Love?, Hey Mama vagy a Let’s Get It Started. Ez utóbbi dal Legjobb rap előadás kategóriában Grammy-díjat nyert. Az év felvétele és a Legjobb rapdal kategóriában pedig jelölést kapott. A koncert magyar előzenekara a Hooligans lesz, amely. A Pepsi cég által szponzorált koncetrnek különlegessége lesz, hogy a Black Eyed Peas által írt Pepsi dalt a Hooligans átírta, és több, mint valószínű, hogy a koncerten is elhangzik. A koncerten várhatóan az énekesnő Fergie már megjelent, és a csapat agyának számító will.i.am hamarosan megjelenő lemezéről is megszólal majd pár szám.

…Mol Jazz Fesztiválra

Az öt éves programsorozat tekintélyét és népszerűségét jelzi, hogy ma már a Közraktárnál lévő nagysátor mellett a Művészetek Palotájának termei is fesztiválhelyszínekké váltak. A közelben horgonyzó jazzhajó, a híres Ráday utcai kávéházak sora és további ferencvárosi helyszínek kapcsolódnak be az eseménysorozatba. Az európai és amerikai, sőt afrikai sztárokkal teletűzdelt fellépőgárda – amelynek tagjai a mainstreamtől a kortárs jazzig, a szóló előadástól a nagyzenekari felállásig képviselik a különböző stílusirányzatokat – több generáció érdeklődésére is számíthat. A koncerteken idén a gitár jut kiemelt szerephez, folytatva a fesztivál több éves hagyományát. A szerdától fellépő gitárosok nemcsak a hazai nagy nevekből (Babos Gyula, László Attila, Juhász Gábor és a párizsi magyar Palotai Csaba), de a francia Marc Ducret, Hollandiából Anton Goudsmit, a belgákkal játszó brazil Nelson Veras, is penget. Az utolsó napon a Művészetek palotájában az ugyancsak brazil Alegre Corrêa és a benini Lionel Loueke mutatja meg mit is tudnak.





Hosszú zárásra az Almássyba

Szombaton és vasárnap a hamarosan bezáró Almássy téri Szabadidő Központban 25 részes fesztiválsorozat kezdődött, amelynek 24.része a csapatszellemben telik. A kis csapatokat arra kérték, válasszanak ki egy-egy olyan eladót a mai magyar élvonalból, akinek dalai, zenéje nagy hatással volt rájuk. A zenekarok megjelölte előadókat a Ház kereste meg, néhány nóta erejéig szálljanak be a zenekarokhoz, ezzel is támogatva a mai magyar fiatal zenészeket, hiszen ők is azok voltak egyszer. Az ingyenes program keretében így ismert zenészek, megismerendő zenekarokkal játszanak együtt, így a Kaukázussal Lovasi András játszik együtt, a Csá, Misi!-vel Szántó Faszi az Üllői Úti Fuckból, a Singas Projecttel pedig Gál Csaba Boogie. A Ház szervezői szerint az összes fellépő érdemes arra, hogy a következő öt évben meghatározó magyar zenekarrá váljanak.

—-… kiállításra—-

Fekete-fehér kerámiák

A Szentendrén alkotó keramikusokból álló egyesület 2005-ben alakult. Egy évvel ezelõtt Tűz és Fény címmel szintén a Művészet Malomban, idén tavasszal Törékeny Erotika címmel Leányfalun rendeztek tárlatot. Harmadik közös tematikus kiállításuk, ahol 16 alkotó majd 40 műve látható, a fekete-fehér téma köré rendeződött. Az alkotások anyagukat és technikájukat, illetve műfajukat tekintve is igen változatosak. Aki ellátogat a Művészet Malom csövébe, azaz egy egykori pincejáratba, amely az újjáépített szárny félemeletéből nyílik, installációval, mozaik táblaképpekel, indiai sakkal és szobrokkal egyaránt találkozhat.


Menjek vagy maradjak – Almássy vagy Belleville 3



—-Maradjak… …tévézni—-

Péntek, szeptember 14.
21:35
m2

Tapas

A spanyol-argentin-mexikói vígjáték történetei Barcelona egy kis szögletében játszódnak. Az összekapcsolódó, egyszer vidám, máskor szívszorító nagyvárosi történetekszereplői a lányokra váró bolti rakodófiúk, a díler nagymama, a pénzéhes bártulajdonos, a karatézó szakács és a magányos eladónő. Az összekötő kapocs egy tapas bár, ahol a hősök valamennyien megfordulnak. Spanyolországra talán nincs jellemzőbb, mint a tapas, amely apró falatkákból áll, és pont arra jó, hogy még jobban csússzon a finom bor. Ha pedig az ember tapasozik, akkor már ebédelni és vacsorázni sem kell. Ebbe a Tapasba péntek este mindenképp érdemes belekóstolni.


Menjek vagy maradjak – Almássy vagy Belleville 4



Szombat, szeptember 15.
22:00
m2

Belleville randevú

A francia-belga-kanadai-angol animációs filmet már csak a betétdala miatt is meg kell nézni. A sajátos képi világ miatt azonban ugyancsak érdemes végignézni, ha eddig valahogy kihagytuk volna. Champion mélabús puhány kisfiú, akit nagymamája, Madame Souza nevel. Kedvetlen gyermekkorában egyetlen társa Bruno, a nem túl szép, sőt ronda és mafla kutya. Mikor a mókás Souza mama felismeri, hogy a fiúcskát kizárólag a biciklik érdeklik, megajándékozza őt eggyel. Az évek múlásával Champion a biciklizés nagymesterévé válik, olyannyira, hogy egy napon elindul a híres Tour de France-on. A verseny alatt azonban két, feketébe öltözött, titokzatos férfi elrabolja őt…


Menjek vagy maradjak – Almássy vagy Belleville 5



Vasárnap, szeptember 16.
22:15
Duna Televízió

A hetedik pecsét

Ingmar Bergman nem olyan régen költözött el végleg tőlünk. Rá emlékezik a Duna televízió sorozatával. A mester látomásos filmjében Antonius Block a vitéz és fegyverhordozója, Jöns a keresztes háborúból térnek vissza. Lepusztult földeken, dühöngő járványok között vezet útjuk. Block a vándorlást úgy tekinti, mint a megismeréshez, tudáshoz vezető utat. Minden áron tudni akar. Ha Isten hallgat, kész megkérdezni a Sátánt. Jonsot nem foglalkoztatják túlságosan ura metafizikai kételyei. Úgy örül az életnek, ahogyan az van. Nem veszi észre a Halált, amely egyedül készséges elbeszélgetni Block-kal és sakkjátszmát folytatni vele.


Menjek vagy maradjak – Almássy vagy Belleville 6

Ajánlott videó

Olvasói sztorik