Élet-Stílus

Miért a Taxidermia indul az Oscarért?

Csütörtökön a Taxidermiát nevezte Magyarország a legjobb idegen nyelvű filmért induló Oscar-versengésbe. A nevezésről döntő bizottság tagja, Báron Győrgy szerint a polgárpukkasztó filmnek akár esélye is lehet.

Az Oscar-nevezésről döntő bizottság három film között hezitált. A Taxidermia mellett a Friss levegő és az Ópium maradt a legjobb háromban, de végül a Pálfi György alkotása mellett döntöttek ¬– mondta Báron György filmesztéta a FigyelőNetek.

Szerinte az amerikai filmakadémia tagjai semmit nem utálnak jobban, mint amikor hollywoodi típusú filmeket neveznek be az Oscar-díjra, mert ebben a ketegóriában ők sokkal jobb filmet készítenek. A tavalyi, vagy a tavalyelőtti nyertes a Mások élete, illetve a Senkiföldje például speciálisan európai történetet mesél el. Ennek a szempontnak a Taxidermia ugyancsak megfelel. A magyar film ugyanis egy igazi kelet-európai mese.





Kitűnik majd a többi közül

Az Egyesült Államokban a külföldi indulók kampányát leginkább a Palm Springs-i fesztiválra időzítik, ahol nagyjából 50 külföldi film szerepel. Ha valaki itt ki tud tűnni a többiek közül, annak komoly esélye lehet arra, hogy bekerüljön az öt jelölt közé, akik közül majd az akadémia választ. A Taxidermia az erős hatása miatt ugyancsak alkalmas arra, hogy elkülönüljön a többi indulótól.

A filmkritikus elárulta, hogy a nevezésről döntő bizottságon belül volt olyan vélemény is, hogy jelöljenek olyan filmet, amelyikről ugyan tudják, hogy nem jó, de az amerikaiak ízlésének jobban megfelel. Végül nyert az az álláspont, hogy minőségileg is a legjobbat válasszák ki a mezőnyből.

Pálfi György, a film rendezője az Indexnek kifejtette, hogy elsősorban azt várja a nevezéstől, hogy még többen megnézik a filmet. „A Taxidermia pont attól lehet különleges, hogy nem egy Oscar-film. Pont azokat az értékeket hagytam ki belőle, amiket az Akadémia figyelembe szokott venni. Csak meg kell nézni, hogy az idegennyelvű filmek között mindig az nyer, ami valami aktuális politikai ügy érzelmi hátterét próbálja feltárni. A Taxidermia nem érzelmi alapon fogja meg a témáját” – mondta a rendező.

Januárban döntenek a legjobb ötről

A hivatalos magyar nevezésről döntő bizottságban a Magyar Filmművészek Szövetségét Báron György filmkritikus, a Magyar Operatőrök Társaságát Rák József operatőr, a Magyar Mozgókép Rendezők Céhét Fésős András filmrendező, a Független Magyar Producerek Szövetségét Szita Miklós, a Magyar Producerek Szövetségét pedig Sipos László képviselte.

A Magyar Filmunió közleményében emlékeztet arra, hogy Amerika leghíresebb filmes megmérettetésére minden ország nevezhet évente egy-egy játékfilmet. Ezek közül a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki január végén azt az öt jelöltet, amelyek a legjobb idegen nyelvű filmnek járó szobrocskáért kelhetnek versenyre.

A jelöltek listáját 2008. január 22-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjakat – 80. alkalommal – február 24-én adják át a hollywoodi Kodak Theatre-ben. Az Oscar-díj szabályzata szerint azok a magyar filmek versengtek a nevezésért, amelyek hazai mozibemutatója 2006. október 1. és 2007. szeptember 30. között volt.

A kronologikus szerkezetű film Parti Nagy Lajos novellái alapján született, egy család három egymást követő generációjának sorsát követi nyomon. A történet mesélője a család legfiatalabb tagja, Lajos, akinek egyéni nézőpontjából ismerheti meg a néző elődeinek mindennapjait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik