Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Borfesztivál vagy 24

Egy hét eső után talán lesz némi napfény is a hétvégén, így talán a szabadtéri rendezvényekre is érdemes lesz kimenni. A SzeptEmber Fesztivál, a FeZen és a Borfesztivál mindenesetre tárt karokkal várja a vendégeket. Némi fedél alatti bulizást és jó filmeket is ajánlunk a tévéből.

Most úgy tűnik, hogy végérvényesen véget ért a nyár, de általában így szokott ez lenni ilyenkor, aztán jön a vénasszonyok nyara. Azért a szabadtéri események programszervezői már a hétvégére jön az enyhülés. A hétvégén Budapesten a Borfesztivál, Székesfehérváron a FeZen, Nyíregyházán pedig a Happy Art Fesztivál várná szabad ég alatt a nagyérdeműt. Persze megfázni nem kötelező, ezért a Mokka cukában és a K2-ben is kínálunk egy-egy forró bulit. Akik a progresszív jazzre kíváncsiak, az A38-on megtalálhatják. Akik pedig nem mennének el otthonról, azoknak pár remek filmet is ajánlunk a televízióból.

A kérdés tehát a régi: Menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, szeptember 7.

…a Happy Art Fesztiválra Nyíregyházára

A hűvösre fordult, esős időjárás ellenére sem maradnak el a korábban Vidor Fesztivál néven futó nyíregyházi Happy Art Fesztivál eredetileg szabadtérre tervezet programjai, azokat zárt helyen, a város Bem József Általános Iskolájának Epreskert utcai tornacsarnokában rendezik meg, így a pénteki koncertzárón a macedóniai Kocani Orkestar zenekar is fellép. Az ingyenes szabadtéri koncertsorozat világhírű fellépőit eddig esténként 5-8 ezer ember látta. Az előadásokra ugyan még augusztus elején elkapkodták a belépőjegyeket, de jegy nélkül maradt nézők amolyan kárpótlásként Európa legnagyobb ingyenes könnyűzenei koncertsorozatán vehetnek részt.



Menjek vagy maradjak – Borfesztivál vagy 24 1

A gyönyörben nincs középút: Eszenyi Enikő estje




…Teenage Bad Girl-koncertre a Mokka cukába

A Teenage Bad Girl egy ötven évvel ezelőtti angol trash film címe, amiben rossz útra tért lázadó fiatalok megállás nélkül buliznak, a csapat azonban két szolid, srác Guillaume Manbell és Grégory Kazubski duója. Mindketten 1982-ben születtek, Franciaországban, és egy közös internetes projekt révén ismerkedtek meg. Az első Teenage Bad Girl maxi Hands Of A Stranger címmel 2006 elején jelent meg, és gyakorlatilag az összes fontos elektró-dj elkezdte játszani. Most pedigitt lesznek, ezért érdemes lesz őket meghallgatni.

—-Szombat, szeptember 8.—-

… Fehérvárra rockfesztiválra

FEZEN, azaz Fehérvári Zenei Napok 1997-ben indult, mint I. Fehérvári Rockfesztivál, még zárt téren, 7 helyi bandával, kb. 500 lelkes vendég előtt. 2006-ra már több mint 15 ezer látogató jelent meg a 110 koncerten. A 2500 forintos belépő az egyik legolcsóbbnak számít a fesztiválok között. A fellépők között idén az Ignite a megasztár. A kaliforniai punk-rock együttes 1993-ban alakult, és 2000-ben lettek igazán híresek a Place Called Home című albumukkal. Frontemberük, a magyar származású Téglás Zoltán révén magyar népzenei motívumok is megjelennek zenéjükben. Mellettük azonban olyan hazai neveket is látunk a programban, mint a Mistery Gang vagy az Emil Rulez, akikért ugyancsak érdemes Fehérvárra látogatni.



Menjek vagy maradjak – Borfesztivál vagy 24 2

Ignite




…az Újbuda Jazz Fesztiválra meghallgatni az utolsó mohikánokat

A XI. kerület három meghatározó kulturális intézménye az A38, a Fonó Budai Zeneház és a MU Színház közösen rendezi meg az Újbuda Jazz Fesztivált szeptember 6. és 8. között. A rendezvény célja, hogy bekapcsolja Újbudát a nemzetközi jazzélet vérkeringésébe, és bemutassa, hogy hol tart ma a szabad improvizációs zene. Idén a magyar jazztörténet egyik legnagyobb hatású egykori klubja, a Közgáz Jazzklub is bekapcsolódik a műsor összeállításába. Az A38 a főleg közép- és kelet-európai jazzszíntér „nagy generációját” mutatja be. Az A38 Hajón lép fel a Tóth Viktor Tercett Yoni Halevyvel. Ulrich Gumpert Erik Satie-t játszik, de fellép kvartettjével is, így lehet, hogy az általa szerzett Tetthely zenéje is elhangzik. A negyed évszázados Doppelmoppel az egykori NDK jószerével egyetlen free jazz-formációja is meghívást kapott. Fellép majd a Grencsó Kollektíva, Mats Gustafsson, a Chakra Hacker, a Ganelin Trio, Peter Brötzmann, Michiyo Yagi és Paal Nilssen-Love. A MU Színház eközben három napon keresztül Szabados György életműve előtt tiszteleg, a Fonó pedig a magyar jazzélet legjobbjait állítja középpontba.

…dobra és basszusra a K2-be

Egy egészen ígéretes partiszervező első teltházas projektje után most Huge Bound név alatt indítja D’n’B buliját a K2 falai között az üllői út 51-es szám alatt. Az estet Webster nyitja, aki nem teljesen ismeretlen a nagyközönség előtt, utána következik ASH a Circus Maximus tehetségkutatóján felfedezett dj aki egy órakor adja át a pultot Rhytmicálnak, illetve Mr.Manicnek akik koprodukciós szettjükkel hozzák lázba a nagyérdeműt. Rhytmical ismert a szcéna kedvelői előtt, hiszen a sikeres System Check sorozat rezídens dj-je amelyben Mr.Manic is visszatérő dj illetve a Huge Bound létrehozója. Ezt követően egy új, ebben a stílusban még nem ismert formáció lép fel, Noid Project néven és végül de nem utolsó sorban Fisher a System Check szervezője zárja az estet hangfal szaggató játékával.

—-Vasárnap, szeptember 9.—-

… SzeptEmber Fesztiválra

Ide nem azért kell elmenni, mert itt főzik majd a világ legnagyobb pörköltjét (Benkő Laci bácsinak úgy tűnik a Guinness-rekord a fixa ideája). Inkább azért mert igazi családi programnak ígérkezik. A színpadon bábjátékot, Levente Péter és Kemény Henrik műsorát láthatják, de vidámpark és játszóház is várja a legkisebbeket. A babáknak és a mamáknak pedig külön etető és pelenkázó helyiséget is biztosítanak. Azért a budapesti polgármestereket is megnézhetjük, akik hét versenyszámban méri össze erejüket. A versenyzőknek az erejüket, az ügyességüket és az ötletességüket egyaránt bizonyítaniuk kell. A színpadon mindeközben közönség régi nagy kedvencei, Ganxsta Zolee, a Republic, Charlie.



Menjek vagy maradjak – Borfesztivál vagy 24 3

Ganxsta Zolee és a Kartell




… a Bor és Pezsgő Fesztiválra

A Borfesztiválon Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait, és a hazai nedűk mellett neves borkereskedők jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül. A Borfesztivál szerves része a gasztronómia: grillsarok, halterasz, bogrács tanya, látványkonyha, helyben sült pogácsa, töki pompos lángos, juh-, kecske-, tehénsajtok, borkorcsolyák és egyéb ínyencségek várják a Látogatókat. A szórakozásról, táncról, zenéről a Fesztiválszínpad színvonalas műsora gondoskodik. Fellép többek között a Ghymes Együttes, Cotton Club Singers, Benkó Dixieland Band, Hot Jazz Band, Orosz Zoltán Quartett, Four Fathers, Vivat Bacchus Énekegyüttes, Bartók Béla Férfikar.

—-…moziba—-

Játszunk örökké, különféle maskarákat öltünk életünk során, van hogy napjában többször. Ehhez képest a filmeken viszonylagos visszafogottsággal találkozunk, az egy hős, egy szerep leosztás mentén. A heti mozipremierek: Őfelsége pincére voltam, TMNT – Tini Nindzsa Teknőcök, Férj és férj, Boszporusz felett a híd, Tideland, Törésteszt.





Bővebben >>

—-… kiállításra—-

A kiállítási szezon kezdetén a művészek új erőre kaptak és most alig várják, hogy begyűjtsék a tárlatlátogató közönség gratulációját és rajongását, meg az elismerő beírásokat a kiállítótermek vendégkönyveibe. Szeptember elején feLugossy László születésnapi tárlatát, John Margolies és André Kertész fotóit, Méhes Lóránt fotórealista műveit, török fajanszokat és a restség alkotásait ajánljuk.



Menjek vagy maradjak – Borfesztivál vagy 24 4




Bővebben >>

—- Maradjak… …tévézni—-

Péntek, szeptember 7.

22:00
m2

Elszabott frigy

A spanyol-olasz vígjátékban nincsenek sztárok, de biztosan vaskos vígjátékra számíthatunk.
Rafael jóképű, gátlástalan, ambiciózus férfi, született győztes, aki szereti a csinos nőket, az elegáns holmikat és az ízléses környezetet. Egy nagyáruház női részlegén dolgozik, ahol kialakította a maga felségterületét. Arra vágyik, hogy az egész szintet ő “uralhassa”. Fő riválisa, Don Antonio szintén a vezetői pozícióra pályázik. A sors szeszélye folytán egyik túlfűtött vitájuk hevében Don Antonio váratlanul meghal. A bonyodalmak valójában ott kezdődnek, amikor Rafael megtudja, hogy a bűntett egyetlen szemtanúja Lourdes, az áruház egyik alkalmazottja, egy alacsony, rémisztő külsejű és megszállott nőszemély volt, aki képes a férfit zsarolással rávenni, hogy legyen a szeretője, sőt férje és rabszolgája.



Menjek vagy maradjak – Borfesztivál vagy 24 5




Szombat, szeptember 8.
22:25
m1

Szelíd motorosok

A legendás filmtörténeti darabhoz a nemrégiben elhunyt Kovács László operatőr komponálta a képeket, és Jack Nicholson is ebben a road movie-ban lett igazán ismert. Wyatt és Billy egy jól sikerült drogüzlet után motorra szállnak és nekiindulnak Amerikának. Különösebb cél nélkül tartanak Los Angelesből New Orleans felé. A két “vadnak született” hippit sehol sem fogadják kitörő örömmel, egy kisvárosban börtönbe is kerülnek. Itt megismerkednek a helyi társaságból úgyszintén kilógó alkoholista ügyvéddel. Kiszabadulásuk után George is velük tart.



Menjek vagy maradjak – Borfesztivál vagy 24 6




Vasárnap, szeptember 9.
22:00
m1

24

Az előző széria katarzisa után Kiefer Sutherland, mint Jack Bauer újabb pusztítóan nehéz nap előtt áll, amelyet szinte valós időben követhetünk végig. A történetet felütő epizódban a terroristák nukleáris bombával fenyegetik Los Angelest, Palmer elnök pedig az eleinte vonakodó Jack Bauer ügynök segítségét kéri. Palmer elnök az operációs központba siet, ahol Ric Rayburn közli a hírt: a terroristák 24 órán belül egy nukleáris bombát akarnak felrobbantani Los Angelesben. Elmondja azt is, hogy az információ Parktől, az egyik koreai terroristától származik, aki segített azonosítani az öngyilkos merényletet elkövetni szándékozó terrorista személyét is. Kiderül, hogy Mamud Rashed Faheen, a Második Hullám nevű terroristacsoport tagja áll a tervezett merénylet mögött.



Menjek vagy maradjak – Borfesztivál vagy 24 7

Ajánlott videó

Olvasói sztorik