Élet-Stílus

Elhunyt Néray Katalin

A Széchenyi-díjas művészettörténészt, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatóját súlyos betegség után, életének 66. évében, szerdán érte a halál - tudatta az Oktatási és Kulturális Minisztérium.

“Néray Katalin munkásságával aktívan járult hozzá a nemzetközi és hazai kortárs művészet megismertetéséhez határainkon innen és túl, halála hatalmas veszteség a kortárs magyar művészeti világnak” – írta méltatásában a kulturális tárca. A művészettörténészt az OKM és a Ludwig Múzeum saját halottjának tekinti.

A minisztérium közleményében felidézi, hogy Néray Katalin több száz kiállítást rendezett itthon és külföldön, rendszeresen publikált magyar és külföldi lapokban, katalógusokban.

A Műcsarnok igazgatói posztját 1984-1992 között töltötte be, majd 1993-ban a Ludwig Múzeum élére került. Ötször volt a Velencei Biennále magyar pavilonjának kurátora, tíz évig pedig a Kritikusok Nemzetközi Szövetsége (AICA) Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke.

Tagja volt a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának (ICOM), a modern művészetekkel foglalkozó múzeumokat tömörítő nemzetközi szervezetnek, a CIMAM-nak, és a C3 Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány kuratóriumának, valamint az Magyar Tudományos Akadémia művészettörténeti bizottságának.

Tevékenységéért 1988-ban Munkácsy-díjat, 1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, 1999-ben a Lengyel Kulturális Miniszter által adományozott Martyn Klára-díjat, 2005-ben pedig Széchenyi-díjat kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik