Élet-Stílus

Élő orgonakísérettel láthatunk egy némafilmet

Az orgonakíséretes némafilm különleges hagyományát eleveníti fel a francia Thierry Escaich a Művészetek Palotájában, amikor a Rupert Julian által 1925-ben rendezett, Az operaház fantomja című klasszikus horrorfilmet orgonaimprovizációval kíséri.

Szeptember 19-én Escaich-t, a francia orgonistaiskola nagy múltú improvizációs hagyományának világszerte elismert nagykövetét saját bevallása szerint nem annyira a klasszikus film pergő cselekménye inspirálja, inkább a lélek rejtett üzeneteit próbálja majd megjelentetni a zenéjében. Nem gondol ki előre zenei témákat, mivel azt szeretné, ha teljesen spontán maradna az improvizáció. Hogy ne pusztán a film kíséreteként funkcionáljon, de álljon meg a saját lábán is.


Élő orgonakísérettel láthatunk egy némafilmet 1

Thierry Escaich



Thierry Escaich 1997 óta – Maurice Duruflé kései utódaként – a párizsi St-Etienne-du-Mont templom orgonistája. Művészete színességére, improvizációi kiszámíthatatlan fordulataira, ötletességére utalva a Diapason nevű francia szaklap korosztálya egyik legcsodálatosabb kaméleonjának nevezte. Technikai tévedhetetlensége, játékának könnyedsége, valamint határokat nem ismerő képzelőereje okán a kritika többször is zseniként írt róla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik