Élet-Stílus

Jancsó és Demszky Varsóban reklámozza Budapestet

Az Én városom/My City – az A38 Hajó által kezdeményezett, Budapest által támogatott – fesztiválsorozaton szerdától Varsóban Jancsó Miklós és Demszky Gábor kalauzolja a lengyel érdeklődőket. A hajón pedig csütörtöktől az Újbuda Jazz Fesztiválon jelennek meg Közép-Európa jazzsztárjai.

A My City fesztiválsorozat keretében Jancsó Miklós és Demszky Gábor segít eligazodni a varsóiaknak a magyar főváros kultúrájában szeptember 5. és 7. közötti három napon. A rendezvények döntő többségére az A38 Hajó varsói partnerintézményében, a Fabrika Trzcinyben, azaz a Nádgyárban kerül sor. De emellett beszélgetések, vetítések és kiállítások lesznek a varsói városházán és a Muratow moziban, illetve a varsói Magyar Kulturális Intézetben.

A Másfél és a Tudósok Lengyelországban zúznak

A koncerteken a magyarországi könnyűzene színe-java mutatkozhat be. Szeptember 5-én az Erik Sumo Band lép fel Kiss Erzsivel, a Barabás Lőrinc Eklektric és a Tudósok ad koncertet, illetve két lengyel előadó, Novika és Tomasz Makowiecki mutatkozik be. A második napon az Egy Kiss Erzsi Zene, a Masala Soundsystem, a Village Kollektiv és DJ Infragandhi kerül sorra. Szeptember 7-én pedig a Másfél és Zagar, valamint Cadik és MC Zeek muzsikál, illetve két lengyel zenekar, a Plyny és a Pustki.


Jancsó és Demszky Varsóban reklámozza Budapestet 1

Jancsó Miklós kalauzol majd Varsóban



A My City egyik legfontosabb célja, hogy megismertesse egymással a városokat: azok mindennapi problémáit, megoldásait, tapasztalatait, hasonlóságait és különbségeit. Erre szolgálnak a beszélgetések, amiken szó lesz Budapest és Varsó építészetének fontos kérdéseiről: a magasépületekről, felhőkarcolókról, a városrehabilitációról, a tömegközlekedés megoldásairól, a város és a folyó viszonyáról. Demszky Gábor és Hanna Gronkiewicz-Waltz, Varsó főpolgármestere a várospolitikáról, fejlesztésekről beszélget a Varsói Felkelés Múzeumában. Az utolsó napon pedig Jancsó Miklós és Jerger Krisztina, a varsói Magyar Kulturális Intézet igazgatójának részvételével a lengyel és magyar filmes kapcsolatokról, tapasztalatokról zajlik kerekasztal-beszélgetés.

A színház és a képzőművészet sem maradhat ki: Gergye Krisztián egonegon című koreográfiáját mutatja be, emellett Swierkiewicz Róbert emeli magasba a korábban az A38 Hajón is bemutatott ballonjait. A Nádgyárban ekkor zárul az Emberek között című fotókiállítás és szeptember 5-én kerül sor a Jövőkép című gyűjteményes tárlat megnyitójára.

Az Én városom/My City fesztiválsorozatra eddig két alkalommal került sor az A38 Hajón: elsőként Prága mutatkozott be Václav Hável exelnök segítségével, másodjára Varsó következett Kazimierz Marciniewicz főpolgármester idegenvezetésével. A My City fesztiválsorozat folyamatosan bővül és új városokat hódít meg. 2008-ban Budapest látogat Aszterdamba, illetve Moszkva mutatkozik be Budapesten. A kultúra moszkvai súlyát, illetve a hazai kultúrdiplomácia sikerét jelzi, hogy a szervezők szerint az orosz főpolgármester Jurij Lucskov polgármester a több mint tízévnyi hivatali ideje alatt – a My City beharangozója előtt – még soha nem tartott kulturális témájú sajtótájékoztatót.

A Tetthely zenéje és a Doppelmoppel a hajón

Az állóhajón eközben sem áll meg az élet. A XI. kerület másik két meghatározó kulturális intézményével, a Fonó Budai Zeneházzal és a MU Színházzal közösen rendezik meg az Újbuda Jazz Fesztivált szeptember 6. és 8. között. A rendezvény bekapcsolja Újbudát a nemzetközi jazzélet vérkeringésébe, bemutatja, hogy hol tart ma a szabad improvizációs zene. Idén a magyar jazztörténet egyik legnagyobb hatású egykori klubja, a Közgáz Jazzklub is bekapcsolódik a műsor összeállításába. Az A38 a főleg közép- és kelet-európai jazzszíntér „nagy generációját” mutatja be, akik a jazzisták körében igen nagy népszerűségnek örvendenek, de igen régen – vagy még sohasem – léptek fel hazánkban. Ahogy azt Bognár Attila, az A38 művészeti vezetője és résztulajdonosa a keddi sajtótájékoztatón elmondta, az általuk meghívott előadók 20 éve nem szerepeltek együtt: „Ők azok, akik a földre esett zászlót felemelik és továbbviszik”.



Jancsó és Demszky Varsóban reklámozza Budapestet 2

A legendás Doppelmoppel



Az A38 Hajón lép fel a Tóth Viktor Tercett Yoni Halevyvel. Ulrich Gumpert Erik Satie-t játszik, de fellép kvartettjével is, így lehet, hogy az általa szerzett Tetthely zenéje is elhangzik. A negyed évszázados Doppelmoppel az egykori NDK jószerével egyetlen free jazz-formációja is meghívást kapott. Fellép majd a Grencsó Kollektíva, Mats Gustafsson, a Chakra Hacker, a Ganelin Trio, Peter Brötzmann, Michiyo Yagi és Paal Nilssen-Love. A MU Színház eközben három napon keresztül Szabados György életműve előtt tiszteleg, a Fonó pedig a magyar jazzélet legjobbjait állítja középpontba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik