Élet-Stílus

Világhírű előadók a Kanizsai Jazzfesztiválon

A szeptember 13–15-én megrendezendő tizenharmadik magyarkanizsai jazzfesztiválon bemutatkozik többek között Louis Armstrong utolsó énekesnője, a világhírű dobos, Hamid Brake és Simon Nabotov. Az idei rendezvény fókuszában a zenei stílusok változatossága és ezen belül az egyensúlyt kereső, harmóniát építő muzskák felmutatása áll.

Az idei találkozó nagy eseménye Louis Armstrong utolsó élő énekesnőjének bemutatkozása. Manapság alig találunk olyan élő öreg fekete muzsikust, akik a jazz régi hagyományát még teljes erővel és gazdag kibontakoztatással tudják művelni. Jewel Brown énekesnő azon ritka előadók egyike, akik idős koruk ellenére is nagy átéléssel, hihetetlen belső tűzzel és temperamentummal énekelnek. Minden bizonnyal ez lesz a fesztivál legnépszerűbb és legtüzesebb hangversenye, annál is inkább, mert a mindenen túláradó életöröm a jellegzetessége az énekesnőt kísérő, kiváló szegedi Molnár Dixieland Bandnek is.


Világhírű előadók a Kanizsai Jazzfesztiválon 1

Jewel Brown



Jewel Brown mellett még két amerikai muzsikus lesz a fesztivál vendége. A világhírű dobos, Hamid Drake a budapesti Tóth Viktor kvartett vendégeként lép fel. A zenekarnak még egy vendége lesz, a zentai Mezei Szilárd. A muzsikusok, különféle műhelymunkák alkalmával több alkalommal játszottak már együtt, a világ egyik legjobb ütőhangszerese most jár először Magyarkanizsán. A harmadik amerikai vendég a trombitás Herb Robertson, akit nagynevű muzsikustársai Frank Gratkowsky és a nálunk már jól ismert Matthias Schubert kísérik.

Simon Nabatov zongorajátéka pár évvel ezelőtt lenyűgözte a fesztivál hallgatóságát, Nabatov azóta valódi nemzetközi rangú muzsikussá nőtte ki magát. Szólóestje a mai zongoramuzsika kiemelt eseményei.

A magyarországi Ektar együttes kibővített formációja a szépséges keleti „zenei szőttesek” világából merít, sajátos hangzással és bensőséges rögtönzésekkel. Szőke Szabolcs zenéje elsősorban finomságával, szépségével hat, nem véletlen, hogy a kritikusok a lélek belső muzsikájának szokták nevezni.

A népzenei hagyományt az idén Svetlana Spajić képviseli, aki filmvetítéssel és jóízű előadásával egybekötött énekes estjein mindenütt nagy sikert arat. Elsősorban persze átütő erejű archaikus éneklésével ragadja meg hallgatóságát.

A zene eredendő szertartásos jellegét fesztiválunk folyamatosan megpróbálja körüljárni. Ez alkalommal a magyarkanizsai Szent Őrangyalok templomában /Nagytemplom/ ad hangversenyt az európai hírű Belgrádi Kamarakórus barokk és szláv egyházi énekművekből és orosz zeneszerzők műveiből. A kórus rövidebb műsorral részt vesz a Pravoszláv templomban megtartandó szombat reggeli egyházi szertartásban is.

A szokásos reggeli piaci hívogatónkon túl egy gyermekműsorral, a Boka Gábor mesemondó és gólyalábas valamint ifj. Burány Béla által előadott János Vitézzel kedveskedünk majd a fiataloknak.
Minden évben különleges élménye a közönségnek egy-egy jam session est. A korábbi évek tapasztalata megerősítette azt, hogy olyan együttes kell, hogy legyen a jam session házigazdája, aki minden stílusban otthonos és belső energiáival képes ötvözni a sokféle vendégzenész művészetét. Úgy véljük, hogy a Tóth Viktor vezette trió immár bizonyította rátermettségét, így a hajnali órákig tartó örömzene várhatóan ismét nagy élményünk lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik