Élet-Stílus

Holdséta és kutatóbázis orosz módra

A legújabb hírek szerint Oroszország 2025-ig le akar szállni a Holdon, s ha sikeres lesz az új űrprogram az első orosz holdutazókat továbbiak követnék, akiknek már állandó kutatóállomást is építene a Roszkozmosz.

Az orosz űrügynökség vezetője Anatolij Perminov nagyszabású terveket osztott meg a sajtó képviselőivel. Az orosz Hold-stratégia elsődleges céljának a hatvanas évek végén elmaradt holdraszállást nevezte, amelyet mostani nyilatkozata szerint 2025-ig szeretne levezényelni a Roszkozmosz.

Perminov beszélt egy lakható állomásról is, amelyet 2027–2032 között építenének fel a Holdra küldött asztronauták. A bejelentés tulajdonképpen válasz az amerikai és kínai állandó kutatóállomás felépítéséről szóló nyilatkozatokra, amelyek jórész szintén 2020 utánra teszik a saját holdbázisuk megvalósítását.

Egy korábbi NASA közlemény szerint, Amerika a Holdat a Naprendszerkutatás belépőjének gondolja, kísérőnkre óriásteleszkópot és űrhajóhajtóanyag-előállító létesítményt is terveznek.

A Mars meghódítására indítandó űrrepüléseknek is megfelelő starthelye lehetne a Hold, hiszen a nagyon ritka légkör jobb feltételeket teremt egy indításhoz, mint a Föld.


Holdséta és kutatóbázis orosz módra 1

Ilyennek álmojdák az állomást az amerikaiak (Forrás NASA)


A Roszkozmosz már korábban is jelezte, hogy nem szándékozik a NASA-val közös vállalkozásban megvalósítani a Holdbázist, ezzel a hatvanas évek űrversenyének hangulatát idézve sokakban. Az oroszoknak stratégiailag fontos, hogy bizonyítani tudják a technológiai fejlettségüket, hiszen az első űrversenyben végül alulmaradtak az amerikaiakkal szemben.

Most azonban már nem ez a tét, az oroszoknak a feltörekvő Kína és India előtt kell a Holdat meghódítani, mert ha ezen országok bármelyike előbb lenne képes űrhajóst a felszínre juttatni, az komoly presztízsveszteséget okozna a bizonytalankodó nagyhatalomnak.

A kialakult űrverseny csak egy területen nem érvényesül, s ez a nemzetközi űrállomás felépítése. Perminov ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy 2015-ig mindent elkövetnek, hogy elkészüljön a teljes űrlétesítmény.

A távolabbi tervek között 2035-re egy nagyszabású Mars-utazást is megemlített az orosz űrügynökség vezetője, de annak részletei természetesen még kidolgozatlanok, bár már folynak a kutatások mind az emberi állóképesség vizsgálata, mind a technológiai fejlesztések területén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik