Élet-Stílus

Vasárnap zár a Dzsingisz kán-kiállítás

A Dzsingisz kán és öröksége, valamint A tatárjárás című kiállítás százezredik látogatóját köszöntötték vasárnap késő délelőtt a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Rezi Kató Gábor, az intézmény főigazgató-helyettese elmondta, a százezredik látogató voltaképpen egy háromtagú család volt, akik a Magyar Nemzeti Múzeum kiadványaiból összeállított ajándékcsomagot és 12 főre szóló vacsorameghívást kaptak az egyik budapesti étterembe. Budapest a Mongólia 800 éves történelmét bemutató vándorkiállítás utolsó helyszíne. A vasárnapi zárónapon akár éjfélig is nyitva lesz a múzeum, mert az érdeklődés még mindig óriási – tette hozzá.

A Dzsingisz kán és öröksége című kiállítás májusban nyílt meg a Magyar Nemzeti Múzeumban. A vándorkiállítással egy időben nyílt meg A tatárjárás című tárlat, amely az 1241-42-es mongol hadjárat emlékeit vonultatja fel. A Mongol Birodalom 800 éves történetét bemutató vándorkiállítás anyaga Bonn, München, Schallaburg és Isztambul után érkezett Magyarországra.



Vasárnap zár a Dzsingisz kán-kiállítás 1

A kiállítás egyik darabja: diadém a 8.századból (forrás: Magyar Nemzeti Múzeum)


A csaknem félezer tárgy jelentős része mongol múzeumok gyűjteményéből származik. A kollekcióban egyebek mellett festmények, aranykincsek, buddhista szobrok, korabeli használati tárgyak, írásos emlékek szerepelnek. A kiállítás műtárgyait összesen mintegy 100 milliárd forintra biztosították.


A mongol tárlatot kiegészítő, A tatárjárás című kiállítás szeptember 30-ig még látogatható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik