Élet-Stílus

Megkezdődött a Velencei filmfesztivál

Vanessa Redgrave és Keira Knightley jelenlétében kezdődött meg szerdán este a sorrendben 64. Velencei filmfesztivál.

A Palazzo del Cinema nagytermében számtalan díszvendég ült, amikor felgördült a függöny és megkezdődött az első bemutató: Joe Wright brit rendező “Atonement” (Bűnhődés) című filmjének vetítése. A lélegzetelállító cselekmény a II. világháború éveibe viszi vissza a nézőket, a középpontjában pedig szerelem, hazugság és árulás áll, a főszerepeket Redgrave és Knightley alakítja.


A jubileumot ünneplő, idén 75 éves “mostra” (filmszemle) fölött a bizonytalanság érzete lebeg. Még szerdán sem lehetett tudni, vajon az illetékesek meghosszabbítják-e a megbízatását Marco Müller fesztiváligazgatónak, akinek a szerződése idén – négy évi után – lejár. Szakemberek szerint Müller 2003 óta forradalmasította a Velencei filmfesztivált. Neki köszönhető, hogy az utóbbi években Hollywood erőteljesebben volt jelen a lagúnák partján.



Megkezdődött a Velencei filmfesztivál 1

A rajongóit köszönti a filmpremierre érkezõ Vanessa Redgrave (fotó: MTI/EPA)


Az idei Arany oroszlánért versengő 22 alkotás közül kilenc az Egyesült Államokat képviseli, köztük három koprodukció is akad. A fesztivál zsűrijében idén kizárólag rendezők foglalnak helyet, a grémium elnöke a kínai Csang Ji-mou (Zhang Yimou), aki a 90-es években kétszer is fődíjat nyert Velencében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik