Élet-Stílus

A világzene fővárosa lesz Nyíregyháza

A világzene fővárosa lesz augusztus 31-étől kilenc napon át Nyíregyháza – közölte Tasnádi Csaba, a házigazda Móricz Zsigmond Színház igazgatója az MTI-vel.

Európa legnagyobb ingyenes világzenei koncertsorozatát a Happy Art Fesztivál keretében tartják. A fesztivál Magyarország egyik legjelentősebb kulturális eseménye, 60 helyszínen mintegy 400 program – köztük számos színházi előadás, koncert, filmvetítés, kiállítás – várja a látogatókat Nyíregyházán és a megye más pontjain. A különféle bemutatók 90 százaléka teljesen ingyenes.

„Vidor Fesztivál néven ismerte meg a közönség a VIdámság és Derű ORszágos seregszemléjét, amely egyfajta országos színházi találkozó a jókedv jegyében” – összegezte Tasnádi Csaba, hozzátéve: a színházi és filmes versengésen az utóbbi egy év új magyar vígjátékai mérkőznek meg.

A színházjegyeket már az árusítás első napján elkapkodták, így jött az ötlet, hogy a város főterén ingyenes rendezvényeket tartanak. A Happy Art Fesztivál elnevezés pedig a külföldi vendégek számára érthetőbb.

A világzenei fesztivált hatodik alkalommal rendezik meg. A Kossuth téren este 7-től 11 óráig váltják egymást a zenekarok. Maliból érkezik együttesével a tavalyi Grammy-díjas Toumani Diabaté, aki az egyik legősibb afrikai hangszer, a kora legnagyobb virtuóza. A nyitókoncerten szerepel a Patriarcas de la Rumba formáció Spanyolországból. Az egyik legismertebb tangóénekes, a 73 éves Juan Carlos Caceres Argentínából érkezik. Ismét fellép a francia René Aubry, aki 2004-ben óriási sikert aratott.

A klezmer zene egyik legnagyobb sztárja, a lengyel Kroke együttes fellépése éppúgy szerepel a programban, mint az európai és afrikai muzsikát ötvöző, Dél-Afrikából érkező Johnny Clegg műsora.

„Mindezt kiegészíti nyolc hazai együttes, a Budapest Klezmer Bandtől kezdve Pál István Szalonna magyar népzenét játszó együttesén át a ruszin lakodalmast előadó Técsői Bandáig” – sorolta Tasnádi Csaba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik