Élet-Stílus

Százezrek a debreceni Virágkarneválon

A színpompás menet ezúttal is a Nagyállomás előtti térről indult, a virágkocsik és a művészeti csoportok a Nagytemplom mellett elhaladva érkeztek meg a Nagyerdei Stadionba, ahol a Bálint György - Bálint gazda - vezette zsűri is figyelte a produkciókat

Debrecenben már több, mint 100 éves hagyománya van a virágünnepnek. Feljegyzések szerint az első virágkorzót 1905-ben rendezték a cívis városban. Akkor 23, virágokkal feldíszített lovasfogat haladt át a városon, akiket virágesővel üdvözöltek a nézők. Utóbbiakból most augusztus 20-án sem volt hiány: a négy kilométeres útvonalon és a stadionban százezrek tapsoltak a 14 virágkocsinak és a karneváli menetben táncoló, éneklő hazai és külföldi csoportoknak. A legnagyobb sikert ezúttal is a mazsorettek és az olasz zászlóforgatók aratták.


A menetet hagyományosan a Szent István koronáját, valamint a koronázási jelvényeket, az országalmát és a jogart ábrázoló virágkocsi, illetve a városcímert megjelenítő, fanfárosokat is szállító kocsi nyitotta meg. A különböző jeleneteket, mesefigurákat ábrázoló kocsik díszítéséhez több százezer szál élő- és szárazvirágot használtak fel. A kompozíciók “felöltöztetésében” az elmúlt napokban a vállalkozó szellemű debreceniek is részt vehettek.



Százezrek a debreceni Virágkarneválon 1

A Gyöngyhajú lány címû kompozíció táncosokkal (fotó: MTI)


Hétfőn délután testközelből is megtekinthetik az érdeklődők a virágkocsikat a Nagyerdei Stadionban, este pedig a városközpontban ismét végigvonulnak a virágköltemények, immár éjszakai kivilágításban. Ekkor jelentik majd be a virágkocsik és a művészeti csoportok versenyének eredményét is. A felvonulást tűzijáték zárja a Nagytemplom környékén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik