Élet-Stílus

Abraham és Tua pusztított a ringben

A hétvége két legnagyobb érdeklődéssel várt bokszmeccsén egyaránt kiütéses győzelem született. A nyugat-szamoai David "Terminator" Tua az első menetben végzett, így üzenve a nehézsúly élvonalának. Artur Abraham szurkolóinak tovább kellett szorítaniuk, de a világbajnok egy brutális ütéssel kórházba küldte kihívóját.

David Tua (48-3-1) nevét mindig is a legjobb nehézsúlyúak között emlegették, de ennek ellenére csupán egyszer, a fénykorát élő Lennox Lewis ellen (2000-ben) kapott világbajnoki összecsapáson lehetőséget. Ennek részben az az oka, hogy a tömzsi Tua a legszebb éveit a szorítón kívül töltötte, hiszen korábbi menedzsmentjével összerúgta a port, így 2003 és 2005 között egyáltalán nem bokszolt.

Abraham és Tua pusztított a ringben 1

Retteghetnek a bajnokok (profibox.hu)


Amikor visszatért, csak árnyéka volt régi önmagának, nyilvánvaló volt, hogy rögös út vezet fel újra a csúcsra. Tua mindezek ellenére remek teljesítménnyel kárpótolta a szurkolókat, és hosszú idő után ismét “kisportolt” felsőtesttel lépett kötelek közé a szintén nagy bombázó Saul Montana (48-15-0) ellen. Az összecsapást a mexikói kezdte aktívabban, de nem sikerült meglepnie ellenfelét, aki két perc után két kőkemény balhoroggal eldöntötte a csatát (KO).

David Tua hírneve garanciát jelent arra, hogy hamarosan világbajnoki címmérkőzésen bizonyíthasson, bár az is igaz, hogy egy “kicsit” veszélyes ellenfél ahhoz, hogy önként és simán belemenjen valamelyik címvédő promótere a párharcba.

Az IBF középsúlyú világbajnoka, az örmény születésű, de már német színekben versenyző Arthur Abraham szombat este legyőzte a hivatalos kihívót, a szintén örmény születésű, szintén német színekben versenyző Khoren Gevort.

—-Kórházban Gevor—-

Arthur Abraham (24-0-0) már 5. alkalommal készült megvédeni világbajnoki címét, de ezúttal “duplán honfitársa” ellen volt kénytelen bokszolni. A mérkőzés előtt legtöbben könnyed Abraham sikerre voksoltak, hiszen a címvédő képességeit és elszántságát nem lehet megkérdőjelezni, és a kihívó Khoren Gevor (27-3-0) mindeddig nem találkozott olyan kvalitású bokszolóval, mint a világbajnok,

Gevor a jóslatokat figyelmen kívül hagyva igencsak felszívta magát, és a kezdő gongszó pillanatától kezdve nagy tempót diktált, szinte ragadt ellenfelére és közelről igyekezett lerombolni annak fedezékét. A kihívó ütött többet, de találatot nagyon keveset ért el, míg Abraham szórványos ellentámadásai mindig nagyobb veszélyt jelentettek. Ennek egyik oka, hogy fizikailag, de főleg ütőerő szempontjából Abraham fölénye megkérdőjelezhetetlen volt.


Abraham és Tua pusztított a ringben 2

Súlyos agyrázkódás miatt egy éjszakát benntartották Gevort (AP)


A kezdeti menetek után Abraham “takarékos” harcmodorával is átvette az irányítást, pontosabban uralta a mérkőzést és az ellenfelét, és mindig letett annyit, hogy elnyerje a pontozók szimpátiáját. Gevor őrült tempót diktált, de ha talált is, nem tett kárt ellenfelében. Az 5. menet végén már Abraham közel került a kiütéses győzelemhez, és innentől kezdve teljesen nyeregben érezhette magát. A 8. menet végén majdnem sikerült befejeznie az összecsapást, Gevor pokoli pillanatokat élt meg, és szinte alig talált be a szünetben a sarokba.

Innentől kezdve Abraham is visszavett (talán ő is elfáradt) és biztos előnyét igyekezett megőrizni, néha azért felpörgött, míg kihívója tovább brusztolt, így élvezetes maradt a mérkőzés. A 10. menet végén Gevor már alig állt a lábán, de mégis folytatta.
Abraham ezen a mérkőzésen főleg a menetek hajrájában kapcsolt rá, így volt ez a mindent eldöntő 11. menetben is, amikor 24 másodperccel a vége előtt az erejével teljesen elkészült, az ütésektől szédelgő, szinte védekezésképtelen Gevort egy tökéletes balhoroggal kínálta meg, amitől szó szerint eszméletlenül összecsuklott. A bíró nem számolt, azonnal véget vetett a meccsnek (KO).

A szokatlanul izgalmas összecsapás záró akkordja bizonyára helyet kap majd az év legnagyobb kiütései között.

Abraham tehát ismét bizonyított, mert bár nem volt őrült nagy formában, végig kontroll alatt tartotta elszánt és veszélyesen támadó ellenfelét. Wilfried Sauerland legközelebb Amerikában bokszoltatná védencét, bár konkrét lépésekre bizonyra csak akkor kerül majd sor, ha egy igazán nagy mérkőzés lesz kilátásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik