Élet-Stílus

Politikusaink alig foglalkoznak a klímaváltozással

A magyar politikusok alig foglalkoznak klímaváltozással, pedig a választók nagyrésze elvárná ezt tőlük – derül ki a TÁRKI és az Image Factory júliusban végzett közvélemény-kutatásából.

A közlemény szerint a felnőtt lakosság közel fele úgy véli, már ma is közvetlen veszélyt jelentenek a szokatlan időjárási folyamatok, a pártok mégis alacsony szavazatszerző erőt tulajdonítanak az éghajlatváltozás kihívásaira adott válaszoknak. Ezt látszik alátámasztani a pártprogramokban és kampányokban betöltött másodlagos szerepe is: a környezetvédelem kérdéseinek 2006-os választási programjának az MSZP 2, a Fidesz 3, az MDF 5, az SZDSZ 6, míg a KDNP 7 százalékát szentelte.

A magyar felnőtt lakosság kilenctizede szerint az elmúlt időszakban szokatlan időjárási folyamatokat tapasztalhatunk. A megkérdezettek csaknem fele úgy gondolja, hogy ezek a folyamatok már napjainkban is közvetlenül veszélyeztetik a Föld népességét.

Egyharmaduk szerint a veszély a közeljövőben, egyötödük szerint pedig csak hosszú távon válik majd érzékelhetővé. Elhanyagolható azok aránya, akik nem látják veszélyesnek az éghajlatváltozást – olvasható a közleményben.

A megkérdezettek kétharmada szerint a politikusok nem fektetnek kellő hangsúlyt a környezetvédelemre, míg minden huszadik válaszoló szerint túl sokat foglalkoznak a kérdéssel. Az MSZP szavazói a legelnézőbbek: a nagyobbik kormánypárt támogatói között az átlagot meghaladó mértékben (33 százalék) találunk a politikusok környezetvédelmi munkájával elégedett válaszolókat.

A közlemény szerint a legkritikusabbak az MDF és a parlamenten kívüli pártok szavazói, akiknek csak 17, illetve 11 százaléka elégedett a politikusok környezetvédelmi aktivitásával. Az elmúlt 1-2 évben mind időben, mind térben közelebb került az emberekhez a korábban a „nagypolitika” témakörébe tartozó, vagy éppen a zöldek sajátjának tekintett kérdés. A média számára egyértelmű hírértéket jelent a lokalitás, így a mindenhol tapasztalható időjárási anomáliák segítettek eladhatóvá tenni a témát még a bulvársajtó számára is.

Magyarországon a környezetvédelem ennek ellenére nem jelentkezett átfogó társadalmi eszmerendszerként a belpolitikában: a pártok úgy érzékelhetik, hogy a téma szavazatszerző képessége kicsi – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik