Élet-Stílus

Kajak-kenu: csak egy egység maradt le

"Régen voltam ennyire elégedett" - mondta a duisburgi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokság pénteki versenynapját értékelve Angyal Zoltán szövetségi kapitány.

Kapcsolódó linkek

kajak-kenu.lap.hu
sport.lap.hu

Pénteken délután mind a hat ötszázas középfutamból a döntőbe verekedték magukat a magyar válogatott tagjai a duisburgi világbajnokságon. A négyesek ár délelőtt bebiztosították a fináléban való szereplést. Egyedül a fiatal Sáfrán Mátyás kényszerült a B-döntőbe.

Az olimpiai kvalifikációs vb-n ez ideig a 12 számból 11-ben lesz magyar versenyző, és Angyal Zoltán szövetségi kapitány szerint valamennyi jó eséllyel harcol a kvóta megszerzéséért.

“A kenus Sáfrán Matyi kiesésére természetesen számítani lehetett, tőle nagy bravúr lett volna, ha beverekszi magát a döntőbe. Számára még túl erős ez a mezőny” – elemezte a nap egyetlen magyar kiesőjének szereplését a kapitány. “A többiek azonban remekül teljesítettek, főleg Kammererék és Kolonicsék meccseltek nagyot, nagyon örülök, hogy a nagy izgalmak után mindkét egységnek sikerült bejutnia a fináléba. Ezekről a számokról elmondható, hogy a fináléba szinte nehezebb volt bekerülni, mint aztán ott jól szerepelni. Vereckei és Kovács Kati is jól ment, utóbbi láthatóan jobb formában van, mint idén bármikor.”


Kajak-kenu: csak egy egység maradt le 1

Fábiánné elégedett lehet (MTI)


Kovács Katalin és Vereckei Ákos egyaránt két másodpercet javult az előfutamhoz képest, és ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy problémamentesen jussanak be a K-1 500 méteres szám döntőjébe. Kovács mellett ott lapátolt az amerikai Johnson és a svéd Paldanius, két olyan versenyző, aki a Világkupán, illetve az Eb-n már borsot tört az orra alá, igaz, elsősorban az ezer méteres távon. Kati azonban most nem hagyta, hogy a fejére nőjenek, és már az elején igyekezett az élre állni. Eleinte a svéd, később az amerikai próbálta vele tartani a lépést, ami sikerült is, de elé egyik sem tudott kerülni. Vereckei a második helyezéssel jutott a fináléba, ahol a német Ems ellentmondást nem tűrő kajakozással hagyta faképnél a mezőnyt.

Sáfrán Mátyásnak azonban az első vb-jén még meghaladta az erejét a döntőbe kerülés: szépen kenuzott, de egy nagyon erős középfutamban zárt a negyedik helyen, így rá a B döntő vár kenu egyesben.

Párosaink közül a Paksy Tímea, Benedek Dalma egység ellenállhatatlanul versenyzett, és nagy különbséggel nyerték futamukat. A Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor páros egy futamba került a vb-címvédő Rauhe, Wieskötter duóval, és őket ezúttal sem tudta felülmúlni. Komolyan kapaszkodniuk kellett a második hely eléréséhez, de végül egy hajszállal a lengyel egység előtt finiseltek. Kozmann György és Kolonics György is hasonló cipőben járt: a román Chirila, Cuculici páros most jobbnak bizonyult náluk, így az ukránokkal kellett meccselniük. Végül egy század döntött Kolóék javára, következésképp egy újabb olimpiai számban harcoltuk ki a helyünket a döntőben.

„Rég voltam ennyire elégedett – mondta Angyal Zoltán szövetségi kapitány. – Tizenkét olimpiai számból tizenegyben a fináléban vagyunk, és úgy érzem, valamennyiben megszerezhetjük az ötkarikás kvalifikációt. A döntő több számban könnyebbnek, kevésbé feszültnek ígérkezik, mint a középfutam volt, tehát miért ne lennék optimista?!”

Szombaton délelőtt a 200 méteres elő- és középfutamokra kerül sor, délután két órától rendezik az 1000 méteres döntőket és a női K-4 500 méteres finálét.

—-Pénteki eredmények—-

Duisburg, világbajnokság:
500m
Előfutamok, férfiak
K-1, 6. futam: 1. Vereckei Ákos (1:45.599)
K-2, 3. futam: 1. Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor (1:35.751)
K-4, 2. futam: 1. Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila, Bozsik Gábor (1:25.107)
C-1, 4. futam: 4. Sáfrán Mátyás (1:59.815)
C-2, 3. futam: 2. Kozmann György, Kolonics György (1:49.457)
C-4, 2. futam: 1. Balázs Péter, Horváth Gábor, Joób Márton , Sarudi Pál (1:37.331)

Középfutamok, férfiak
K-1, 4. futam: 2. Vereckei Ákos (1:43.531)
K-2, 3. futam: 2. Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor (1:34.675)

C-1, 1. futam: 4. Sáfrán Mátyás (1:56.757)
C-2, 1. futam: 2. Kozmann György, Kolonics György (1:46.137)

Előfutamok, nők
K-1, 1. futam: 1 Kovács Katalin (1:57.735)
K-2, 1. futam: 1. Benedek Dalma, Paksy Tímea (1:50.645)

Középfutamok, nők
K-1, 1. futam: 1 Kovács Katalin (1:55.091)
K-2, 3. futam: 1. Benedek Dalma, Paksy Tímea (1:46.665)

1000m
Előfutamok, nők
K-4, 1. futam: Paksy Tímea, Fazekas Krisztina, Keresztesi Alexandra, Benedek Dalma (3:27.763)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik