Élet-Stílus

Meteor csapódott be Bonyhád határában?

Vasárnap délután 4-5 óra között egy, a feltételezések szerint dinnye nagyságú meteor csapódott be a Tolna megyei Bonyhád határában. A csillagászok még vizsgálják a hét méter átmérőjű, két méter mély kráterből származó mintákat – tudta meg a FigyelőNet.

A bonyhádiak vasárnap délután egy robbanásra figyeltek fel. Látni valószínűleg semmit nem lehetett: a becsapódás nyomaiból ítélve a feltételezett meteorit nyugat felől, olyan szögből érkezett, ahol akkor a Nap is állt – fogalmazott a FigyelőNetnek Tepliczky István, a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) titkára. A vizsgálatok befejezése előtt nem lehet teljes biztonsággal megállapítani, hogy valóban meteorról van-e szó, de minden körülmény ezt támasztja alá.



Meteor csapódott be Bonyhád határában? 1

Nyugatról érkező tárgy csapódott be (fotó: Tepliczky István/MCSE) KÉPGALÉRIA


A helyszínen egy hét méter átmérőjű, két méter mély, kissé elliptikus krátert találtak, amelynek keleti oldala kissé „feltorlódott” – ez is bizonyítja, hogy a gödör egy nyugatról érkező tárgy becsapódásának az eredménye – mondta Tepliczky. Az egyesület várja az esetleges szemtanúk jelentkezését, akik nagyban segíthetnék a csillagászok munkáját.

A naprendszerben sok nyomot találhatunk, a Földön azonban rendkívül ritka esemény a meteorbecsapódás – mondta el lapunknak Bérczi Szaniszló, az ELTE anyagfizikai tanszékének docense. Más bolygókról jól ismertek a kozmikus becsapódás hatására létrejött alakzatok, a Bonyhád határában felfedezett kráter határozottan ilyen képződmény.

A meteor becsapódási sebességét 10 kilométer/secundumokban lehet csak megadni, az ütközés ereje gyakorlatilag megsemmisíti a kozmikus testet: az anyag elpárolog, összekeveredik a földet érés helyszínének anyagával. Magát a meteoritot tehát nem fogják megtalálni, anyaga azonban kimutatható a kidobott anyagtakaróban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik