Élet-Stílus

Sziget: két nappal a nyitás előtt már tömeg

Bár a Sziget Fesztivál hivatalosan csak szerdán kezdődik, már hétfőn megérkeztek az első fesztiválozók. Miközben még építették a színpadokat, kocsmákat, a különböző sátrakat, egyre többen gyűltek a keddi LGT-koncert főpróbájára kíváncsi látogatók.

Napok óta mintegy 6000 ember építi a fesztiválvárost, a 76 hektáron elterülő Szigetet. A felépülő sátrak összterülete mintegy 30 000 négyzetméter. Ezek közül a legnagyobbat – a Party Aréna 2700 négyzetméteres sátrát – 6 kamion szállított a helyszínre. A Sziget főbb útvonalaira 11 kamionnyi műanyag burkolatot fektetnek le, míg a sátrakban 24 000 négyzetméter fa burkolattal borítják a talajt. A legnagyobb színpad a 840 négyzetméteres, 14 méter magas, 20 tonna teherbírású Nagyszínpad, melynek súlya több mint 80 tonna.





160 kamion szállított ki konténereket a rendezvényre, ezek közül 140 db vizes és kazánkonténer, 180 iroda, raktár, öltöző, tároló és egyéb. 20 kamionban kerítés és kordon érkezett, 4 kamion kábelt és kapcsolószekrényt hozott a Hajógyári szigetre. Az Ausztriából behozott konténer-vécékből 5 centrumot alakítanak ki, ahol minden egyes centrumban 45 kivilágított vécé lesz, állandó takarító személyzettel, folyamatos takarítással. A hétfő azért is különleges, mert ezen a napon még utoljára ki lehetett próbálni egy originális toi-toi-t.

Egyébként kora délután elég furcsa hangulat uralkodott a Nagyszínpad környékén: miközben fent már Presser Gáborék hangoltak a főpróbára, a színpad építői fúrtak-faragtak, a vastag porréteget locsolóautó permetezte, s hátizsákos fiatalok özönlöttek a környékre.

Némelyik büfében már volt pizza, sör vagy üdítő, a legtöbb helyen azonban még csak rakodták az árukat a polcokra. A vendéglátás terén a tavaly debütált és bevált vendéglátó blokkok idén is megmaradnak. Idén 62 étkezde – a kürtöskalácsosoktól a vegetárius konyhán át a nemzetközi ételkülönlegességeket kínáló éttermekig – várja a vendégeket. Mindezeken túl 2 narancsfacsaró, 5 borozó, 3 pálinkaház, 65 kocsma, 7 kávézó és 2 teázó ad helyet a szomjoltásra.

Egy deciliter szénsavas üdítő 60, rostos üdítő 90, folyóbor 90 forintba kerül, a korsó csapolt Arany Ászok pedig idén 320 forintot kóstál.

Hétfő este, két nappal a hivatalos megnyitó előtt, az LGT-főpróbán már felhangzik, hogy „Csak az jöjjön, aki bírja …”. Már most látszik, sokan bírják.


Küldjön fotókat, beszámolókat!



Saját beszámolóink mellett lehetőséget kínálunk olvasóinknak is, hogy leírják saját élményeiket a Szigetről és egyéb fesztiválokról. Beszámolót és a képeket a fesztival@sanomabp.hu címre küdheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik