Élet-Stílus

Tour: Bennati első szakaszgyőzelme

Az olasz Daniele Bennati (Lampre-Fondital) győzelmével zárult a 94. Tour de France kerékpár körverseny 17. szakasza. Az olasz sprinter élete első sikerét aratta a hagyományos viadalon.

Bennati korábban – kisebb versenyeken – már honfitársát, Alessandro Petacchit, illetve a belga Tom Boonent is több alkalommal legyőzte, ám még egyszer sem nyert szakaszt a francia körversenyen. Ezúttal sikerült.

Az összetettben vezető dán Michael Rasmussen kizárása által „felvezetett” szakasz enyhe emelkedővel záruló hajrája szinte tálcán kínálta a szökés lehetőségét. És lőn.

Már az elején robbantott egy nyolcas csapat, amely nem utolsó sorban azért is tűnt esélyesnek, mert olyan tempómenőket sorakoztatott fel, mint a német Jens Voigt (Team CSC), illetve a brit David Millar Saunier Duval-Prodir).

A szökevények rövid időn belül jelentős előnyre tettek szert, s mivel remekül működtek együtt, a sprinterek csapatai nem tudták ledolgozni a hátrányt. 20 kilométerrel a vége előtt a korábban bicikli-szervizelésen is áteső, ennek ellenére visszakapaszkodó Voigt próbált elszakadni társaitól egy rövidebb kaptatón, ám csak azt érte el, hogy a nyolcas két részre szakadt.

A cél előtt aztán a legjobban sprintelő Bennati ellépett, míg mögötte a német Markus Fothen (Gerolsteiner), a svájci Martin Elmiger (Ag2r Prévoyance), illetve az erejével elkészülő Voigt ért célba.

A legjobb 25 év alatti kerekesnek dukáló fehér trikóban tekerő – Rasmussen kizárását követően a szervezők úgy döntöttek, hogy szerdán senki sem viselheti a sárga trikót – Alberto Contador (Discovery Channel) megőrizte előnyét az élen. A pontversenyben Tom Boonen (Quickstep-Innergetic) továbbra is büszkén viselheti a zöld mezt.

Az etap forgatókönyvéhez tartozik, hogy feladta a viadalt a táv felénél az orosz Gyenyisz Mencsov, aki egyik legfontosabb segítője volt a csapata, azaz a Rabobank által visszaléptetett Rasmussennek.

“Szerdán a Col d’Aubisquen szerettem volna megszerezni a sárga trikót. Sajnálom, hogy ilyen körülmények között ölthetem magamra sportág legértékesebb ruhadarabját, mert így nem olyan édes az öröm” – mondta Contador.

94. Tour de France

17. szakasz, Pau-Castelsarrasin, 188.5km:

1. Daniele Bennati (olasz, Lampre-Fondital) 4:14:04, 44.52 km/ó
2. Markus Fothen (német, Gerolsteiner) – azonos idő
3. Martin Elmiger (svájci, Ag2r Prévoyance) – a.i.
4. Jens Voigt (német, Team CSC) – a.i.
5. David Millar (brit, Saunier Duval-Prodir) +2:42
6. Matteo Tosatto (olasz, Quickstep-Innergetic) – a.i.

Az összetettben:
1. Alberto Contador (spanyol, Discovery Channel) 80:42:08
2. Cadel Evans (ausztrál, Predictor-Lotto) +1:53
3. Levi Leipheimer (amerikai, Discovery Channel) +2:49
4. Carlos Sastre (spanyol, Team CSC) +6:02
5. Haimar Zubeldia (spanyol, Euskaltel-Euskadi) +6:29
6. Alejandro Valverde (spanyol, Caisse d’Epargne) +10:18

Következik: 18. szakasz, péntek, 2007. július 27.: Cahors-Angouléme, 211 km

Ajánlott videó

Olvasói sztorik