Élet-Stílus

Kutya méretű dinoszauruszok éltek 230 millió éve

Újabb kutatások szerint a dinoszauruszok fölemelkedése az állatvilág trónjára valószínűleg sokkal fokozatosabban történt, mint korábban hitték. A dinoszauruszok a késő triászban jelentek meg, 235-200 millió éve, és a jurában, 200-120 millió éve váltak a bolygó meghatározó állataivá.

Az újonnan fölfedezett, nagyjából 215 millió éves fosszíliák azt mutatják, hogy a legkorábbi dinoszauruszok némelyike évmilliókig más hüllőkkel párhuzamosan élt együtt. Sok tudós úgy gondolta, hogy ezek a hüllők – amelyek nagyon hasonlóak csak jóval primitívebbek voltak, mint a dinoszauruszok – az első valódi dinoszauruszok fölbukkanása táján kihaltak. Ezek az egyáltalán nem hatalmas, nagyjából kutya méretű dinoszauruszok mintegy 230 millió éve tűntek föl.

A tudósok korábban azt feltételezték, hogy az első dinoszauruszok gyorsan felülmúlták a versengésben a sokkal egyszerűbb rokonaikat, az ún. alap-dinoszauromorfokat, s így kihalásra ítélték őket. Az újabb leletek viszont arra utalnak, hogy ez a versengés hosszú ideig elhúzódhatott.

Az Új-Mexikóban nemrég talált, a triászból származó ősmaradványok azt mutatják, hogy az első dinoszauruszok 15-20 millió évig is együtt létezhettek ezekkel a „dinoszauruszepigonokkal”, ahogy az egyik tudós nevezte őket-

„Először találtuk meg együtt a legkorábbi dinoszauruszokat és legközelebbi rokonaikat” – mondta egy interjúban a kutatók egyike Kevin Padian, a berkeley-i Californiai Egyetemről. – „Ez arra utal, hogy az átmenet a dinoszauruszok korába egyáltalán nem volt gyors, tehát nem létezett azonnali versenyfölény.”

Újonnan fölfedezett állatok

A csoport 1300 ősmaradvány fölfedezését jelentette be, köztük számos teljes csontvázét. A maradványok a Ghost Ranch-nél lévő Hayden-kőfejtőből kerültek elő, ahol korábban már sok más híres ősmaradványt is találtak.

Az ősmaradványok közt akadnak korai dinoszauruszoktól és dinoszaurusz-elődöktől származó csontok, valamint krokodilősöktől, halaktól és kétéltűektől származó ősmaradványok is. Valamennyi kora 220-210 millió évesre tehető.

Előkerült például egy húsevő Chindesaurus bryansmalli lábcsontja. Ez az állat a triászból jól ismert Coelophysis közeli rokona volt, két lábon járt, és nagyon hasonlított a jóval később élt, a Jurassic Parkban megfilmesített Velociraptorra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik