Élet-Stílus

Peren kívüli egyezség a Forma-1-es kémügyben

Peren kívül megegyezett egymással a Ferrari csapat és Mike Coughlan, a McLaren már menesztett vezető mérnöke, ezért a londoni Legfelsőbb Bíróság szerdán beszüntette a kémügy tárgyalását. Ettől függetlenül a nemzetközi szövetség (FIA) kivizsgálja az ügyet.

Kapcsolódó linkek


forma1.lap.hu
sport.lap.hu

Coughlan ígéretet tett arra, hogy minden segítséget megad a Ferrarinak a történtek felderítésére. Az olasz istálló cserébe átmenetileg visszavonta kártérítési igényét, viszont közleményt adott ki, amely szerint, ha valamennyi adat rendelkezésre áll, és indokoltnak látja, akkor kártérítési pert indít a mérnök ellen.

Coughlan felesége, Trudy a wokingi istálló székhelyéhez közeli üzletbe vitte lemásoltatni a Ferrari volt technikai igazgatójától, Nigel Stepneytől kapott 780 oldalas anyagot, amely az olasz csapat titkos fejlesztési terveit tartalmazta. Az olaszokat az egyik iroda munkatársa értesítette a visszaélésről.

Stepney ellen a modenai ügyészség folytat vizsgálatot. „Egyre közelebb jutunk a megoldáshoz, gyakorlatilag megfejtettük, mi és hogyan történt, még néhány bizonyítékra van szükségünk” – mondta Giuseppe Tibis ügyész, majd hozzátette: a kémügy mellett szabotázzsal is vádolhatják Stepneyt.


Peren kívüli egyezség a Forma-1-es kémügyben 1

Sötét alakok a Ferrarinál (vezess.hu)



„Már egyre többet tudunk a Monacói Nagydíj előtt történtekről is, és erről hamarosan tájékoztatjuk a nyilvánosságot” – jegyezte meg Tibis. A monacói futam előtt hat nappal titokzatos fehér port találtak a Ferrari két pilótájának, Felipe Massának és Kimi Räikkönennek a benzintankjában. Az olasz istálló ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, ám az elsőszámú gyanúsított Stepney.

A szakember minden vádat visszautasít, elmondása szerint hétfőn találkozik ügyvédjével, addig az üggyel kapcsolatban nem hajlandó nyilatkozni. “Sokat tudok a Ferrarinál történtekről, és bizonyára nem örülnének a csapatnál, ha ezeket nyilvánosságra is hoznám” – fenyegetőzött Stepney.

Vizsgálódik a nemzetközi szövetség

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) eljárást indít a Forma-1-es világbajnoki sorozatban élen álló McLaren-Mercedes csapatával szemben a rivális Ferrari titkos anyagainak jogtalan birtoklása miatt. A FIA közleményben hozta nyilvánosságra döntését, amelyben jelezte továbbá, hogy a McLaren illetékeseit július 26-án Párizsban rendkívüli ülésen hallgatják meg az üggyel kapcsolatban. Azt ugyanakkor nem tartalmazza a kiadott közlemény, hogy milyen büntetésre számíthat az istálló, amennyiben bebizonyosodik vétkessége.

A szervezet elsősorban a Nemzetközi Sport Kódex 151-es cikkelyére hivatkozva indított vizsgálatot a wokingi csapat ellen. A vonatkozó szakasz a motorsporton belüli tisztességtelen információszerzést, illetve általánosságban a verseny érdekeivel ellentétes cselekedeteket tiltja, márpedig a McLaren birtokába jutott anyag mindenre kiterjedő információkat tartalmazott a Ferrari autójáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik