Élet-Stílus

Räikkönen nyert Silverstone-ban

Kiemelkedően izgalmas versenyt hozott a 2007-es Brit Nagydíj, miután Kimi Räikkönen egyedül maradt a McLarenek ellen, mert Felipe Massa nem tudott normálisan elrajtolni. Vélhetően lefulladt az autója.

A második felvezető kör után a brazil a boxutcából vágott neki a versenynek. Ezalatt Lewis Hamilton megőrizte vezető helyét, de nem tudott ellépni az őt üldöző Kimi Raikkönentől és Fernando Alonsótól.

Hamilton 16 kör után lemenekült a boxba a támadó Raikkönen elöl, ahol majdnem elkövette ugyanazt a hibát, mint Christijan Albers az előző futamon. Elindult a tankolás után úgy hogy még nem emelték fel a nyalókát, de aztán belelépett a fékbe.

Két körrel később Raikkönen ment tankolni, ahonnan Hamilton elé került annak ellenére, hogy sokáig volt a boxban. Viszont Fernando Alonso további két kört maradt a pályán, így a kerékcsere után az élre állt. Mindezt annak köszönhette, hogy Hamilton indult az élről, azaz feltartotta Raikkönent, így Alonso a nagyon megtankolt autóval sem maradt le a tankolásig.

Viszont a spanyol a második szervizelésig könnyebb autója ellenére sem tudott komoly fölényt kiautózni az élen, így amikor kiment a boxba és Räikkönen öt további kört tudott a pályán maradni, a finn gyors köröket futva átvette a vezetést. Később sem bírtak vele, így megszerezte idei harmadik győzelmét, pályafutása során 12. alkalommal álhatott fel a dobogó legtetejére.

Mellé a két McLaren pilóta Fernando Alonso és Lewis Hamilton állhatott fel. Utóbbinak ezúttal esélye sem volt a győzelemre, miután csak az időmérőre beállított nagyon könnyű autóval tudta tartani a lépést a többiekkel. Ennek ellenére teljesítménye kiemelkedő, hiszen ahogy eddig mindig, most is a dobogóra állhatott.

Massa külön versenyt futott. Elképesztően igyekezett, hogy a verseny elején ne kerüljön nagyon nagy hátrányba, a 11. körben már a kilencedik helyen autózott, de tovább nyomult. A futam végén késhegyre menő küzdelmet vívott Robert Kubicával a negyedik helyért, ám a lengyel kemény diónak bizonyult.

Az erőfölénynek megfelelően, mindkét BMW és mindkét Renault pontot szerzett, de utóbbiak kört kaptak. Hiába teljesítettek a hétvégén jól a Toyoták, és lett volna esélyük jó eredményre mindkét autójuk tönkre ment.

A futam után mondták

Kimi Räikkönen:
A verseny elején vigyáztam az autóra és spóroltam az üzemanyaggal, aztán amikor Lewis kiment, az élre kerültem. Fernando rövid ideig tankolt, de így is az élre állhattam később. Mindkét gumi jól működött, nem igazán számított melyik volt fenn, nagyon jó volt most az autó. Jó nap volt ez a mai, igazán emlékezetes győzelem ez.

Fernando Alonso:
Stratégiát váltottunk a verseny folyamán, ezért tankoltam olyan rövid ideig az első kiállásnál. Hazardíroztunk, hogy az élen maradhassunk. De nem voltam képes arra, hogy túl nagy előnyt autózzak ki a második tankolás előtt. Egy kicsit erős volt a forgalom, voltak problémák a lekörözésekkel. A Ferrari túl gyors volt ma hozzánk képest, a második hely volt a legtöbb, amit elérhettünk. Örülök a második helynek, jobb lett volna nyerni, de ma ez nem volt lehetséges.

Lewis Hamilton:
Az elején próbáltam elhúzni Kimitől, de ez nem sikerült. A kiállásnál hibáztam, amivel még időt is vesztettem. Az abroncsaim sem voltak túl jók és az autó egyensúlyával is gond volt az egész hétvégén.

Forma-1 Brit Nagydíj, Silverstone, végeredmény:
1. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 1:21:43,074
2. Fernando Alonso (spanyol, McLaren-Mercedes) +2.459
3. Lewis Hamilton (brit, McLaren-Mercedes) +39.373
4. Robert Kubica (lengyel, BMW) +53.319
5. Felipe Massa (brazil, Ferrari) +54.063
6. Nick Heidfeld (német, BMW) +56.336
7. Heikki Kovalainen (finn, Renault) +1 kör
8. Giancarlo Fisichella (olasz, Renault) +1 kör
9. Rubens Barrichello (brazil, Honda) +1 kör
10. Jenson Button (brit, Honda) +1 kör
11. David Coulthard (brit, Red Bull-Renault) +1 kör
12. Nico Rosberg (német, Williams-Toyota) +1 kör
13. Alexander Wurz (osztrák, Williams-Toyota) +1 kör
14. Takuma Szato (japán, Super Aguri-Honda) +2 kör
15. Christijan Albers (holland, Spyker-Ferrari) +2 kör
16. Vitantonio Liuzzi (olasz, STR-Ferrari) +6 kör
Jarno Trulli (olasz, Toyota) – feladta (a 45. körben)
Anthony Davidson (brit, Super Aguri-Honda) – feladta (37)
Scott Speed (amerikai, STR-Ferrari) – feladta (31)
Ralf Schumacher (német, Toyota) – feladta (24)
Adrian Sutil (német, Spyker-Ferrari) – feladta (19)
Mark Webber (ausztrál, Red Bull-Renaul)t – feladta (10)
Leggyorsabb kör: Raikkonen, 1:20.638

A pontverseny állása

Pilóták:

1. Hamilton 70, 2. Alonso 58, 3. Räikkönen 52, 4. Massa 51, 5. Heidfeld 33, 6. Kubica 22, 7. Fisichella 17, 8. Kovalainen 14, 9. Wurz 8, 10. Trulli 7, 11. Rosberg 5, 12. Coulthard és Szato 4-4, 14. R. Schumacher és Webber 2-2, 16. Button és Sebastian Vettel (német, BMW) 1-1
Konstruktőrök:
1. McLaren-Mercedes 128, 2. Ferrari 103, 3. BMW 56, 4. Renault 31, 5. Williams-Toyota 13, 6 Toyota 9, 7. Red Bull-Renault 6, 8. Super Aguri-Honda 4, 9. Honda 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik