Élet-Stílus

Beiktatták az operaház új vezetőit

Hiller István oktatási és kulturális miniszter beiktatta tisztségébe Vass Lajost, a Magyar Állami Operaház új főigazgatóját és Fischer Ádám új főzeneigazgatót.

Az operaház művészeti vezetője Kovalik Balázs lesz, Kovács János eddig megbízott főzeneigazgató az első karmesteri posztot tölti be. „Szeretném, ha mindenki, aki a Magyar Állami Operaházra figyel, az előadásokról és a művészi teljesítményekről beszélne, és nem arról, hogy belül milyen döntések és átalakítások születnek. Ez volt a célom, amikor egy évvel ezelőtt személyi döntést hoztam, majd miniszteri biztost állítottam az intézmény élére” – mondta az ünnepségen a miniszter.

Vass Lajos beszámolt arról, hogy főigazgatói programját személyekre és feladatokra bontva szeptemberben részletezi. Fischer Ádámmal már dolgozik az intézmény hosszú távú stratégiáján, ennek részleteit is az évadnyitó társulati ülésen tárja az együttes elé. Megismételte: jövőre 281 előadást tartanak, 41-et a Thália Színházban.

Fischer Ádám főzeneigazgató elmondta, hogy a hét végén a Művészetek Palotájában általa vezényelt Wagner-produkciók után többen szponzori ajánlatokkal keresték meg. Hangsúlyozta: az ilyen támogatásokra a Magyar Állami Operaháznak is szüksége van, pluszforrások tehát teremthetők, ha az intézmény hírneve jó.

Kovalik Balázs művészeti vezető megfogalmazása szerint azért szerződött „ehhez az ügyhöz”, mert érdekeli, hogy 10-15 év múlva mi lesz, kik lesznek az énekesek, a zenészek és a nézők. „Nem elég fürdeni a mai sikerben. A közönség sajnos öregszik, új közönséget kell teremtenünk, különben nem lesz kinek játszanunk” – emelte ki Kovalik Balázs.

A szakminiszter áprilisban írt ki pályázatot az operaház vezetői tisztségeire. Vass Lajos, aki tavaly június óta az operaház miniszteri biztosa volt, valamint Fischer Ádám, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának főzeneigazgatója közösen pályázott az Opera vezetésére. Megbízatásuk öt évre szól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik