Élet-Stílus

Kusturica punkoperát rendezett

Emir Kusturica boszniai filmrendező a Cigányok ideje című darabja az első punkopera, amelyet a párizsi Bastille operaház bemutat.

A Cigányok ideje című darab Kusturica azonos című filmjére épül, amelyért Cannes-ban 1989-ben Arany Pálma-díjjal tüntették ki. “Azt hiszem, hogy otthagyom a filmezést, a jövőben csak operákat rendezek. Ez a munka nagy örömet szerez” – mondta az 52 éves rendező párizsi sajtóértekezletén. A punkopera ősbemutatója június 28-án lesz. A Szarajevóban született művész elmondta azt is, hogy az opera többet jelent számára a mozinál. Lehetővé teszi a “kalandozást az absztraktban”, ez jobban megfelel művészi koncepciójának.

Jól érzi magát az absztrakt világban. Kezdetben ugyan félt attól, hogy olyan nagy házban dolgozzon, mint amilyen a Bastille opera, de aztán “szédületesnek” találta a munkafeltételeket és azt, hogy teljesen szabad kezet kapott.

A punkopera cselekménye az ifjú cigány, Perhan történetét jeleníti meg. A zenei kíséretet Kusturica cigányrockot játszó zenekara, a “Nem Dohányzó Zenekar” és a “Szerb Szemét (Garbage) Filharmonikusok” adják. Stílusát tekintve a zene keveréke a balkáni népzenének és a klasszikus hangzásoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik