Élet-Stílus

A szövetségi kapitány öngóljai

A magyar labdarúgó-válogatott legutóbbi két Európa-bajnoki selejtezőjét simán elveszítette, és lassan eljutunk odáig, hogy a fényes jövőben nem hisz más, csak maga a szövetségi kapitány, Várhidi Péter, aki viszont az utóbbi időben több öngólt is vétett.

Kapcsolódó linkek

foci.lap.hu
sport.lap.hu

„Változatlanul hiszek abban, hogy ez a válogatott három év múlva ott lesz a FIFA világranglistáján a harmincadik hely közelében. Világbajnokok természetesen nem leszünk, de lesz egy nemzetközi szinten jónak mondható válogatottunk” – nyilatkozta Várhidi Péter az MTI-nek, jelezve, ő még töretlenül hisz abban, amit kinevezése kapcsán megígért, azaz hogy két-három éven belül ütőképes csapatot épít. Csak már egyre kevesebben hisznek a fényes jövőben, és magában a kapitányban is, a felerősödő kritikai hangok ugyanis erre engednek következtetni.


A szövetségi kapitány öngóljai 1

Várhidi Péter olykor meggondolatlanul beszél (MTI)



Legtöbben a fiatalítási szándék elhalványulását vetik a szövetségi kapitány szemére. Kezdetben, kinevezésekor szimpatikusnak tetszett, hogy fiatalokból szándékozott csapatot kovácsolni, első mérkőzésén ennek megfelelően is állította össze a válogatottat: Kanada ellen 23,3 év volt az átlagéletkor, majd az év eleji, ciprusi tornán tovább fiatalodott a gárda, a lettek ellen átlagban 20,9 éves együttes aratott 2-0-s győzelmet. Azóta eltelt négy hónap, és a válogatott négy évet „öregedett”. Más: Várhidi állítja, a csapatépítés ezen fázisában az eredmény másodlagos. Mégis olybá tűnik, hogy a média, a közvélemény oldaláról érkező nyomás hatására egyszeriben torzult a koncepció, a kapitány elkezdett kapkodni, merthogy – nem kimondva – azért fontos lett az eredmény is, mert csakis ezzel magyarázható, hogy megpróbál a rutinosabb és még jelenleg talán jobb játékosokhoz nyúlni, illetve az, hogy az eleinte favorizált tinik, Filkor Attila, Farkas Balázs, Vass Ádám, Németh Krisztián és Hrepka Ádám kezdenek kikopni a a magyar válogatott mellől, a kezdőből mindenképp.

A szövetségi kapitány nyilatkozataiban többször tüntette fel az ellenség képében a médiát, amely valóban „rászállt”, ezt nehéz nem észre venni, ennek oka azonban nem pusztán a remélt teljesítmény elmaradása. A kapitány többször saját magát állította pengeélre, vagy adott okot arra, hogy kritikusai keményen lecsaphassanak. Hiba, rutintalan lépés volt Buzsáky Ákos korábbi mellőzésének faramuci megmagyarázása, és az sem volt szerencsés, hogy Koman Vladimir kapcsán azt találta mondani, a Sampdoria felnőtt csapata szakmai szempontokat nézve az Inter primavera együttese alatt áll. Bár ez utóbbit is igyekezett később kimagyarázni, ám addigra már többen a szakmai tudását kérdőjelezték meg, és hát az Eb-selejtezők előtt kipattant Huszti-ügy sem tett jót a megítélésének.

A lényeg, hogy Várhidi különböző „ballépéseivel” saját magát hozta kellemetlen helyzetbe, és ezért is fogadják el nehezen tőle a gyengébb teljesítményt, főleg, ha azokat – mint tette azt a görögök elleni kínlódás után – még megpróbálja kimagyarázni. A szakmai hitelének visszaszerzése, következetesség és profibb hozzáállás nélkül aligha maradhat hosszú távon a posztján. Utóbbi szakmai lépéseire és nyilvános szerepléseire egyaránt értendő. Bekötött szemmel haladni nem érdemes, még ha elvileg tudja is, merre lehet a cél. És akkor még taktikáról, a balbekk vagy a csatár személyéről érdemben szó sem esett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik