Élet-Stílus

Szikora: nagy átalakulás előtt áll a magyar színház

Az egész magyar színházi rendszer nagy átalakulás előtt áll, új, ismeretlen változások jönnek, amelyek hatását egyelőre nem lehet megjósolni – mondta a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója a teátrumok jövőképéről hétfőn tartott előadásában a városban működő Hozam Klubban.

A színházi világ a régi és az új határmezsgyéjén van, és a színházcsinálóknak azzal kell számot vetni, hogy ez egészen mást fog jelenteni, mint korábban – fogalmazott Szikora János. Mint rámutatott, a mai hazai színházi struktúra egy kettős lábon álló intézményrendszer, amelynek finanszírozásából az állam fokozatosan kivonul. Ebből az következik, hogy a fenntartó önkormányzatoknak kell majd eldönteni akarnak-e színházat, és ha azt mondják igen, azt is meg kell határozniuk, mennyit áldoznak rá – tette hozzá.

A jövőben ezért az önkormányzat és a színház vezetésének sokkal kreatívabban kell együttműködni – húzta alá. Szikora János a szolnoki színház élén eltöltött öt évéről úgy vélekedett: legnagyobb adósságának azt tartja, hogy nem sikerült növelni a helyi bérletesek számát, és nem tudta mindig megtalálni az igényesség és a népszerűség közötti kényes egyensúlyt a darabok kiválasztásakor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik