Élet-Stílus

Ki lesz a nemzet új színésze?

Június második felében dönthetnek arról, ki veszi át a vasárnap elhunyt Darvas Iván helyét a Nemzet Színészei között. A találgatások szerint a rangos testület új tagja Bárdy György, Bodrogi Gyula, Sinkó László, vagy Béres Ilona lehet.

A Nemzet Színésze címet egyszerre tizenketten viselhetik, a megüresedett helyre a többi művész egyhangú szavazással, zárt ajtók mögött választ új tagot. A havi félmillió forinttal járó címet olyan 62 évesnél idősebb művész kaphatja meg, aki legalább 40 éve a pályán van, vagy 20 éve tagja a Nemzeti Színház társulatának és kimagasló teljesítményt ért el a magyar nyelv ápolásában, a nemzeti irodalom tolmácsolásában, valamint a magyar színművészet- és nemzeti színjátszás fejlesztésében, népszerűsítésében.


Ki lesz a nemzet új színésze? 1

A Nemzet Színészei


2000-ben az akkor megalakult Nemzeti Színházi Részvénytársaság igazgatója Schwajda György adta át először a Nemzet színésze címet tizenkét magyar művésznek: Agárdy Gábornak, Berek Katinak, Bessenyei Ferencnek, Darvas Ivánnak, Garas Dezsőnek, Kállai Ferencnek, Lukács Margitnak, Máthé Erzsinek, Psota Irénnek, Raksányi Gellértnek, Sinkovits Imrének és Törőcsik Marinak. Sinkovits Imre helyét 2001-ben Avar István, Lukács Margitét 2002-ben Komlós Juci, Bessenyei Ferencét 2005-ben Zenthe Ferenc, Agárdy Gáborét 2006-ban Szabó Gyula örökölte meg. Zenthe Ferenc helyét Király Levente tölti be tavaly szeptember óta.


Ki lesz a nemzet új színésze? 2

A Nemzet Színészei voltak


A kitüntetést azzal a céllal hozták létre, hogy életük végéig gondoskodjanak színművészetünk kiválóságairól. Azóta is a Nemzeti Színház a gazdája ennek a kitüntetésnek. Természetesen rögtön elindultak a találgatások, ki örökölheti Darvas Iván helyét. Jordán Tamás, a Nemzeti Színház igazgatója szerint gyakorlatilag mindenki szóba kerülhet, aki a feltételeknek megfelel. Mint a Népszavának elmondta a kritériumoknak többen is, mások közt Béres Ilona, Sinkó László, Hollósi Frigyes, Bodrogi Gyula, és Bárdy György is megfelel. A sor még hosszan folytatható lenne, a következő nemzet színésze címet viselő személy neve azonban csak Darvas Iván temetése után, várhatóan csak június vége felé derül majd ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik