Élet-Stílus

Csend napja lesz a Fiumei úti temetőben

Az idén is megrendezik a Csend napját a Nemzeti Sírkertben; a különleges rendezvény keretében temetői sétákra, koncertekre és kiállításokra várják az érdeklődőket vasárnap Budapesten, a Fiumei úton.

Három évvel ezelőtt, rendhagyó kezdeményezésként indult útjára a Fiumei úti temetőben a Csend napja, amely egy egészen új oldaláról mutatja be a sírkertet – idézi fel a rendezvényről szóló ismertető.

“A temető nem kizárólag kegyeleti hely, hanem park és zöldterület is egyben, tele fákkal, virágokkal és történelmi sírhelyekkel. A temető a város zöld foltjaként egy-egy könnyen elérhető csendes sétálóhelyet jelent a városlakók számára. A Fiumei úti Nemzeti Sírkert parkja alkalmas békés sétára, elmélyülésre, beszélgetésre is” – vélik a szervezők.

A Csend napján délután 14 órától temetői séták indulnak idegenvezetéssel, látogatható lesz a Deák-, a Kossuth- és a Batthyány-mauzóleum is. Az érdeklődők megnézhetik a Kegyeleti Múzeum kiállításait, Szüts Miklós fotótárlatát, és virágkötészeti bemutatón szavazhatnak a legszebb alkotásokra. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóink zenekarai 15 órától szórakoztatják a közönséget.

A Csend napja Fassang László zongoraművész A teljesség felé című szabadtéri koncertjével zárul. “Szeretem a különleges, szabálytalan helyszíneket, ahol másféle körülmények között találkozhat a muzsikával a hallgató. Tavaly több százan érdeklődtek az játékom iránt, kitűnő, érzékeny közönség volt” – mondta az MTI-nek Fassang László, akitől vasárnap Erkel Ferenc és Weöres Sándor által inspirált improvizációkat hallhatnak a sírkert látogatói.

A zongoraművész kiemelte: a Weöres Sándor-mű, amelytől koncertje címét kölcsönözte szinte mindennapi olvasmánya. Hozzátette: Weöres Sándor szövegéből vasárnap Szikszai Rémusz fog részleteket felolvasni. “Improvizáció lesz ez is, ugyan a részleteket együtt választjuk ki, de, hogy mikor, melyiket olvassa föl, azt az adott pillanat dönti el, ehhez kell megtalálnom a dallamot” – tette hozzá a muzsikus, aki a koncert végén a közönség által megadott témákra fog improvizálni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik