Élet-Stílus

Skype-féreg fenyegeti az üzenetküldőket

Egy féregvírus új változata az üzenetküldő szolgáltatásokat támadja. Az eddig csak Skype felhasználókat fenyegető program most a többi messengert is fenyegeti.

A Stration (Warezov) féreg egy új változata, amely az elmúlt évben még csak azon Windows-felhasználókat sújtotta, akik Skype-on kommunikáltak, most már az ICQ és az MSN Messenger hálózatokra is veszélyt jelenthet.

A Skype biztonságának illúzióját korábban megingató program legújabb változata a héten jelent meg és gyors terjedése szinte bizonyosra vehető, hiszen olyan felhasználókat céloz, akik alapvetően sokat kommunikálnak.

Chris Boyd a FaceTime Communication szakértője tett említést először blogjában az új féregről, amely érdekes terjedési metódusával próbál minél több számítógépet megfertőzni. Korábban még sosem készült ilyen program, amely gyakorlatilag az egyik hálózati programról „ugrik át” egy másikra. – emelte ki Boyd.

A Skype-on keresztül lopakodó vírus felméri a gépünkön működő üzenetküldő programokat és azokat is megfertőzi. Szerencsére erre automatikusan nem képes, de sajnos a gyanútlan, vagy csak figyelmetlen felhasználókat könnyen átejtheti a program, amely egy futtatható állomány elindítására buzdítja a számítógép tulajdonosokat.

Viszont ha már megfertőzte a gépet, automatikus üzenetekkel bombázza a kapcsolati listán szereplőket, s gyaníthatóan így exponenciális módon fertőzi majd meg a sokat kommunikálók gépeit. Egyelőre még nem jelentős a fertőzés mértéke, de egy vírus esetében ez a státusz néha órák alatt megváltozhat.

Jelenleg még nem tudják hogy, kik készítették a korábban Warezovnak is nevezett férget, de a gyanú árnyéka egy Kínában bejegyzett cégre vetődik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik