Élet-Stílus

Sírkert az interneten

A hazai internet újabb meglepő – de tulajdonképpen igen fontos – weboldallal bővült. Péntektől bárki felfedezheti nemzetünk nagyjainak nyughelyét a Nemzeti Pantheon tematikus oldala segítségével.

A Fiumei úti Sírkert parkja a mai naptól mindenkié – legalábbis ez áll abban a sajtóközleményben, amely hírül adja, hogy elkészült az ország egyik legfontosabb nemzeti emlékhelyének, a Nemzeti Pantheonnak a weboldala.

A történelmünk nagyjainak nyughelyéül szolgáló temető oldalát mostantól már az interneten is bárki elérheti, aki szeretne közelebbről megismerkedni e természeti és kulturális kincsekkel büszkélkedő parkkal.


Sírkert az interneten 1

Történelmünk egyik fontos emlékhelye


A világ számos táján a temető nem csak az eltávozottakra való emlékezés helye, de lehetőséget biztosít az élőknek is az elmélyülésre, elcsendesülésre. Hazánkban sajnos a temetkezési kultúra és az ehhez kapcsolódó szokások teljes más jellegűek, de aki már sétált a Fiumei úti Sírkertben, tudja, hogy szinte bármelyik öreg fa árnyékában találkozhat történelmünk és művészeti életünk egy-egy kiemelkedő alakjának síremlékével.

Ez az 56 hektáros szabadtéri szoborpark (Európában a legnagyobb) annyi értéket rejt, hogy egyetlen séta során mindet megtekinteni reménytelen vállalkozás.

Emlékezés és multimédia

A most elinduló honlap azonban – szó szerint – új dimenziókat nyit meg: az oldalon virtuális térkép várja a látogatót, amelyen rövid időn belül megtalálható lesz az összes nevezetes síremlék (a 3000 jelentős síremlék közül jelenleg 600 található meg a térképen). Panorámafotók, művészi igényességgel készült felvételek és szöveges ismertetők segítenek eligazítani a látogatót a virtuális sétaútvonal-tervező programban.

Az oldal más meglepetéseket is tartogat: A látogatók megismerhetik a Kerepesi temető 150 éves történetét. Felkerült rá szinte minden, ami a Fiumei úti Sírkert elmúlt három évben indított – „rendhagyónak” is nevezhető – kezdeményezéseiről szól: szabadtéri tanórák iskolai csoportoknak, fotós fórum a temető szépségeit megörökíteni vágyó fotósoknak, a Kegyeleti Múzeum izgalmas, új szemlétet tükröző kiállításai és természetesen a Csend Napja. A honlap elindításához a június 3-án, vasárnap délután nyíló rendezvény kínált apropót.

Az oldal várhatóan nemcsak a hazai közönség figyelmét kelti fel, de bizonyára hamarosan felfedezik az idelátogató külföldi turisták is. Így működéséből valószínűleg a magyar idegenforgalom is sokat profitál majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik