Élet-Stílus

Microsoft: nem lesz szabadalomháború

A szoftvercég megerősítette, hogy nem indítanak szabadalmi pert a szerintük jogtalanul felhasznált technológiák miatt, ám az OpenOffice első embere szerint ez még nem biztosíték arra, hogy nem lesznek újabb fenyegetések.

A ZDNet hétfőn arról számolt be, hogy a Microsoft levélben erősítette meg a korábban elhangzott kijelentéseket, miszerint az állítólagos szabadalomsértések miatt nem indítanak bírósági pereket. Az indoklás szerint ezt már három évvel korábban megtehették volna, ám a stratégia célja nem ez, hanem az együttműködés kiépítése a kereskedelmi célú és nyílt forráskódú szoftverek és azok fejlesztői között, követve a pozitív vásárlói visszajelzéseket. A Microsoft tehát tárgyalni akar, ám a másik oldalon többen úgy vélik, hogy újabb fenyegetésekkel igyekeznek majd rávenni őket az együttműködésre.

Brad Smith, a Microsoft első számú jogi szakértője még a hónap közepén jelentette ki a Fortune magazinnak adott interjúban, hogy a Linux, az OpenOffice és számos más nyílt forráskódú szoftver engedély nélkül használta fel a szoftvercég számos szabadalmát. Ezeket ugyan a mai napig nem hajlandók megnevezni, ám a legtöbben rögtön arra gondoltak, hogy a szabadalmi perek újabb hulláma indulhat el, mégpedig a nyílt forráskódú platform főbb szereplőinek megbénítására. A jelek szerint ez elmarad, ám mindez még nem jelenti azt, hogy a Microsoft ennyiben hagyja a dolgot.

John McCreesh, az OpenOffice.org marketingfelelőse szerint a jövőben komoly intézkedések várhatók a redmondiak részéről, fenyegetésekkel, illetve ígéretekkel igyekeznek majd rávenni a kiszemelt cégeket az együttműködésre. Ennek célja, hogy a Sunnal kötött megállapodáshoz hasonló egyezségeket hozzanak tető alá több más vállalattal, és ezzel gyakorlatilag magukhoz láncolják a nyílt platform főbb szereplőit, valamint hogy megpróbálják befolyásolni az üzleti szféra nagyobb vásárlóit. Ahogy azt a mostani megerősítés is mutatja, a Microsoft hivatalosan nem tekinti problémának az állítólagos szabadalomsértéseket, ám vásárlóik előtt finoman jelezhetik, hogy a másik oldal erre építi fejlesztéseit.

A perrel való fenyegetőzés pedig ráveheti az ingadozókat az együttműködésre, vagyis az eljárások nélkül is elérhetik céljukat. Hogy ez a stratégia mennyiben járhat sikerrel, az még a jövő zenéje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik