Élet-Stílus

Landis-ügy: tudósok kétségei

Szakértőnek felkért két tudós is kétségeinek adott hangot, hogy a doppingvétséggel vádolt Floyd Landis amerikai kerékpáros eltiltható a rendelkezésre álló adatok alapján.

Kapcsolódó linkek

tourdefrance.lap.hu
sport.lap.hu

John Amory, a Washingtoni Egyetem, és a német Wolfram Meier-Augenstein, a belfasti Queen’s Egyetem professzora hosszú magyarázattal szolgált, hogy mennyire kell és lehet elfogadni a tavalyi Tour de France-on lebukott versenyző doppingeredményét. „Nagyon sajnálom, de ha egy embernek az élete, a karrierje függ ettől, akkor nem lehet feltételezések alapján dönteni” – mondta Meier-Augenstein. „A mintákból nagyon nehéz egyértelmű következtetéseket levonni.”

A magát ártatlannak valló 31 éves bringás ügyében kezdett tárgyalássorozat magyar idő szerint csütörtök hajnalban ér véget.

Landis a 17. szakasz után produkált pozitív mintát, amelyben túl magas tesztoszteronszintet mutattak ki. Ezek után az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) a tavalyi Touron levett hét, először negatív eredményt hozott mintáját is újraellenőriztette, és egy francia laboratóriumban – speciális módszerekkel – elvégzett újabb vizsgálatok szintén magas tesztoszteron-értéket mutattak ki. A kerekes a laborban elkövetett hibáknak tulajdonítja az eredményt.

Az amerikai sztár lenne a Tour 104 éves történetében az első, akit utólag megfosztanak címétől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik