Élet-Stílus

Hétvégi aukciók: tarolt Gulácsy és Kertész

A Virág galéria pénteki aukcióján először szerepelt jelentős külföldi alkotó műve Budapesten, a szombati Kieselbach fotóárverés pedig bebizonyította, hogy egyre inkább érdemes befektetni a fotóba is.

Benne volt a levegőben, és úgy is lett, a Virág Judit Galéria és Aukciósház jubileumi, 25. árverésén egy újabb hazai műkereskedelmi rekord született, Gulácsy Lajos „A púpos vénkisasszony régi emlékeit meséli Herbertnek” című alkotása 50 millió forint kikiáltási árról 120 millió forintig kapaszkodott, így jutalékkal együtt 144 millió forintért került új tulajdonosához.

Ezzel Gulácsy Lajos életműrekordot ért el, és műve az öt valaha legdrágábban eladott magyar festmény egyike lett Magyarországon. A galériának szép sikert hozott az aukciós nap, az összforgalma elérte az 1 milliárd 26 millió forintot. Perlott Csaba Vilmos „A kecskeméti művésztelep parkjában” című képe ezen a napon 43,2 millió forintért a második legdrágábban eladott mű lett a tavaszi árverésen.

A jubileumi aukció további különlegessége volt, hogy először szerepeltek jelentős külföldi alkotók a pesti publikum előtt. Gustav Klimt rajzát 19 millió forintért, Detre Chiparus Egzotikus táncosnőjét 20 millió forintért, Armand Guillaumin alkotását pedig 26 millió forintért ütötte le a kalapács.

Egyre kelendőbbek a fotók


Hétvégi aukciók: tarolt Gulácsy és Kertész 1

Figyelemre méltó és nagyjából megmagyarázhatatlan, hogy két évtizedes csend és érdektelenség után a hazai közönség egyik pillanatról a másikra felfedezte magának a befektetés és a műtárgygyűjtés egy új dimenzióját: a fotót. Márciusban még az alacsony árak ellenére enyhén szólva is visszafogott érdeklődés mellett kudarcba fulladt az Ágens Fotóművészeti Galéria által rendezett második fotóaukció, ahol 141 hazai és külföldi fotókülönlegességből mindössze 32 találta meg az új tulajdonosát, 5 tétel kivételével mind kikiáltási áron kelt el. A legsikeresebben szereplő fotó ekkor a Koffán Károly által fényképezett Kodály Zoltán-portré bizonyult, itt a 8000 forintos kikiáltási árból 36 ezer lett a licit végére.

Mindenesetre most a Kieselbach aukciósház által rendezett fotóárverésen az összkikiáltási árak 8 707 000 forintról 18 566 000 forintos összleütési árig repültek. André Kertész 1931-ben készített fotója 1,6 millió forintról jutalékkal együtt 3,6 millió forintig emelkedett. Taroltak a többiek is, Brassaï fotói egymillió felett, Pécsi József papírnagyítása 480 ezer forintért kelt el. Megmagyarázhatatlan volt az érdeklődés a kortársak iránt is. 180 ezer és 320 ezer forint között koppant a kalapács Lábady István, Zana Krisztián, Fekete Alexandra Kinga, Perlaki Márton és Kudász Gábor fotóinál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik