Élet-Stílus

Egyre nő a világ vérnyomása

Jelenleg egymilliárd ember szenved a világon magas vérnyomástól, és számuk 2025-re meghaladja a másfél milliárdot.

A probléma nemcsak a mind kövérebb nyugati lakosság körében tapasztalható, egyes afrikai országokban is terjed. A magas vérnyomás globális hatásait vizsgáló első átfogó tanulmány szerint a világ kormányainak ugyanolyan együttműködésre lenne szükségük e betegség elleni küzdelemben is, mint a különböző járványok esetében.

A beszámoló idézi a Szív Világszövetségének egyik szakértőjét, Sidney Smitht, aki úgy véli, hogy az Egyesült Államokban sincs a betegek többsége megfelelően informálva, nem beszélve akkor Kínáról vagy Afrikáról.

A páciensek addig nem veszik komolyan a szimptómákat, amíg valamilyen szervük nem károsodott. Eközben a magas vérnyomás a döntő ok az agyvérzéses eseteknél, a vesebetegségeknél, de komoly szerepe van a vakság, sőt a szellemi hanyatlás esetében is. A magas vérnyomás esetében a diéta és a mozgás általában segíthet, de ha ez nem elegendő, alkalmazhatók a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek is.

Washingtonban a kérdés szakértői a héten tartanak találkozót. Az általuk készített globális jelentés szerint a magas vérnyomás elleni harcban valóságos forradalomra van szükség, hiszen 2025-re 1,56 milliárdan szenvednek már a kórtól.

A szakértők szerint elsősorban az étkezési szokásokon kell változtatni, főleg a fekete amerikaiak körében, ugyanis az ő esetükben csaknem minden második ember szenved magas vérnyomásban. Csaknem ilyen rossz a helyzet a latin-amerikai országok közül Mexikóban, Venezuelában és Paraguayban, ahol minden harmadik személyt érinthet a betegség. A betegek számának drámai növekedése a fejlődő országokban várható, így Indiában és Kínában.

Normálisnak nevezzük a 120/80 Hgmm vérnyomást. Magas vérnyomásról 140/90 Hgmm felett beszélünk. Magas vérnyomáshoz vezet a túlsúly, a mozgásszegény életmód, a túlzott sófogyasztás, valamint az öregedés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik