Élet-Stílus

Strandpapucsos internet: használható?

Strandpapucs, naptej, törülköző, laptop, internet – a jövőben így is kinézhet egy átlagos, napos vasárnap délután kellékeinek sora. A lehetőség adott, az árak vonzóak, egyedül csak a hozzáférés sebességével égethetjük meg magunkat. Pro és kontra: megvizsgáltuk a mobil szélessávú internet-előfizetéseket.

A rádióhullámon keresztül történő internetezés hatalmas szabadsággal vértezheti fel az internethasználókat. Segítségével szörfölhetünk a világhálón, nézegethetjük elektronikus leveleinket vagy egy internetes TV-t is nézhetünk, legyünk akár a kedvenc strandunkon vagy éppen a Mátrában az erdő közepén piknikezés közepette. Persze mindez csak elviekben lehetséges, mint ahogy az 1 Terrabit/s-os szélessávú internetezési lehetőség is, a realitás ugyanis jelenleg egészen más. A 3G-szolgáltatások jelen vannak az országban, ám nagy valószínűséggel még jó ideig nem lesznek képesek megszorongatni a vezetékes konkurenciát.

A hálózat egyelőre még csak a fővárosban és a nagyobb városokban érhető el, így nem érdemes se strandra, se piknikezéshez magunkkal vinni laptopunkat. Egyrészt olvashatatlan lesz a képernyő a sok fény miatt, lassú lesz a hozzáférésünk – ha egyáltalán találunk elérhető hálózatot, s ráadásul még a gépet is ellophatják.

Egyharmados lefedettség

A szolgáltatóknak a FigyelőNethez eljutatott közleménye szerint a 3G/HSDPA a Pannon hálózatából Budapesten és 43 másik településen, míg a T-Mobile estében 27 településen érhető el. Mindez 33 illetve 30 százalékos lefedettséget jelent. A Vodafone lefedettségi térképe szerint 3G-hálózata, egyelőre csak a fővárosban érhető el, s ezért a vállalatnak még minden bizonnyal fejlesztenie kell, ugyanis szerződésben vállalta, hogy az év végére eléri a 30 százalékos lefedettséget. A Pannon mindamellett azonban fontosnak tartotta kiemelni: „Az ország többi területén is használható sebességet biztosít a Pannon közel 100 százalékos lakossági lefedettségű EDGE-hálózata”.

Az említett használható sebesség 256 Kbit/s-ot jelent, míg a 3G esetében 384 Kbit/s-ról, a HSPDA-hozzáférésnél pedig minimum 1500 Kbit/s-ról beszélhetünk. Persze ezek az értékek mind jónak számítanak, ha a GPRS 56 Kbit/s-os sebességét vesszük alapul. Például így oldalunk betöltődéséhez optimális esetben a második generációs elérésnél több mint 6 másodperc szükséges, míg a harmadik generáció esetében már egy másodperc is elégséges lehet. Mindez azonban csak optimális esetben történik így, hiszen a kapcsolat sebességét sok tényező befolyásolja.

Törékeny sávszélesség

A 3G/HSDPA-hálózat ugyanis az eddigitől eltérő technológia, azaz új eszközök, kapcsolóközpontok kiépítését igényli. Így a meglévő hálózat mellett párhuzamosan jön létre. Nagy kapcsolat eléréséhez a hozzá szükséges állomásokat sűrűn, kisméretű cellákkal kell kialakítani. Minél nagyobb a sugár, amelyet az adott állomás kiszolgál, annál kisebb az elérhető sávszélesség.

Nem mindegy, hogy mennyien csatlakoznak az adott kiszolgálóhoz, ugyanis a több felhasználó lassítja a sávot, ráadásul az sem mindegy, hogy kültéri vagy beltéri használathoz szeretnénk-e igénybe venni a szolgáltatást. Így az ideális helyzet az, ha Budapest belvárosában, egy parkban ülünk le internetezni, úgy hogy eközben csak mi használjuk az adott állomást.
Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szóvivőjének elmondása alapján sajnos nemcsak a 3G esetében, hanem a többi szélessávú szolgáltatásnál is gond, hogy a reklámokban elhangzó mesebeli sebességek sokszor nem teljesen tükrözik a realitást.

Az NHH ezért a jövőben tervezi, hogy tájékoztató oldalán – a Tantuszon – az áron és a sebességen kívül a szolgáltatók által vállalt sebességet is felsorakoztatja. A Pannonnál a vállalt célérték 3G esetén 120 Kbit/s, a T-Mobilnál 130 Kbit/s.

Az általunk megkérdezett szolgáltatók a további fejlesztések kapcsán mind egyöntetűen nyilatkoztak: „A bővítést az előfizetői használat és igény alapján valósítjuk meg”. Így nagy valószínűséggel a nem sűrűn lakott zónákban, kertvárosokban lakók még hosszú ideig várhatnak a szolgáltatásra, illetve ha elérhetővé is teszik a számukra a mobil szélessávot, akkor is olyan nagy sugárban fognak szolgáltatni, hogy a fenti letöltési értékek csak vágyak maradhatnak.

Márton György azonban optimistán nyilatkozott kérdésünkre: „Ha a szolgáltatók kellő mennyiségű 3G-készüléket értékesítenek, minden bizonnyal ügyfeleik kiszolgálása érdekében fejleszteni fognak”. A T-Mobile úgy tűnik, már megkezdte, ugyanis közleményük szerint, az év végéig megduplázzák a sebességet 7,2 Mbit/s-ra, amely már mindenki számára használható sebességet jelenthet.

Versenyképes ajánlatok

A használható sávszélesség persze igen relatív fogalom, hiszen irodai munkához, elektronikus levelezéshez bőven elegendő lehet akár az EDGE-hozzáférés is, ám ha nagymennyiségű adatot szeretnénk letölteni, akkor bizony szükségünk lehet a HSDPA-hálózatra is. Azon felhasználóknak, akik több helyen fizetnek elő az internetre, illetve akik állandó mozgásban vannak, s ezért több helyen van szükségük hozzáférésre, előnyös lehet a szolgáltatók ajánlata. Hiszen már most is versenyképesek a kábeles illetve az ADSL-ajánlatokkal. Az egyedüli buktató csak a realizált sávszélesség lehet.

„A mobil szélessáv népszerűségét mutatja, hogy az adatforgalom több mint 60 százaléka ilyenen (EDGE, UMTS, HSDPA) zajlik, a tavalyihoz képest megduplázódott az ilyen típusú adatforgalom, köszönhetően a Pannon közel 100 százalékos lefedettségének. További növekedés a mobil szélessávot támogató készülékek elterjedésével várható” – nyilatkozta a FigyelőNet kérdésére Huszlicska József, a Pannon műszaki vezérigazgató-helyettese.

„A szélessáv beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az ügyfelek egyértelműen felismerték a gyors mobilinternet előnyeit, és ki is használják a lehetőségeket. Ezt jól jelzi, hogy a T-Mobile 3G/HSDPA-hálózatán 2006 januárjához képest egy év leforgása alatt közel 15-szörösére nőtt az ügyfelek által forgalmazott adatmennyiség, és a teljes adatforgalom 40 százaléka már a szélessávú (3G/HSDPA) hálózathoz köthető” – áll a T-Mobile közleményében. A szolgáltatók a növekedés értelmében további erős offenzívába kezdtek, s óriásplakátok segítségével bombázzák a nagyközönséget. Olvasóink számára ezért összefoglaltuk az ajánlatokat.


Strandpapucsos internet: használható? 1

Aktuális árak és szolgáltatások



A jobb áttekinthetőség kedvéért táblázatunkban két választott ADSL-kapcsolatot is feltüntettünk: egy csupasz és egy hagyományos vezetékes internetelérhetőséget is. Fontos hangsúlyozni, hogy a csomagok kiválasztása mindig egyéni mérlegelésen múlik, így mindenkinek más és más előfizetés lehet a kedvező. Mint a táblázatból is jól kitűnik, érdemes már a szerződés megkötésekor tisztában lennünk azzal, hogy ki mennyi adatforgalmat generál egy hónap során. Jó példa lehet erre a Vodafone Internet 200-as csomagja, amely egy átlagos irodai munkához megfelelő, de ha túllépjük az előre meghatározott forgalmunkat, akkor jó mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. A fenti árakat továbbá mindenképpen érdemes úgy néznünk, hogy a Pannon és a T-Mobile azoknak csak a felét kéri el az év végéig.

Jól nézzük meg a készüléket is

Ha a mobil szélessáv mellett döntünk, akkor kétféleképpen csatlakozhatunk a világhálóhoz. Vagy vásárolunk egy adatkártyát, vagy a mobiltelefonunkat kvázi egy külső modemként használjuk. A szolgáltatóknál mostanság viszonylag széles választékból választhatunk a 3G-kompatíbilis telefonok közül. Érdemes azonban alaposan áttekintenünk a technikai paramétereket, ugyanis nem minden felkínált telefon képes a HSDPA-hálózat kezelésére is, s ekkor hasznos sávszélességtől foszthatjuk meg magunkat. Sajnos itt is általános tény, hogy a gyorsabbak drágábbak is.

Ha az adatkártyák, illetve a modemek közül választunk, akkor vagy mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, vagy kétéves hűségnyilatkozatot kell aláírnunk. A Pannonnál és a T-Mobilnál ilyenkor ingyen kapjuk a készüléket, a Vodafonnál pedig számlás előfizetés esetén 90 Forintot kell kifizetnünk. Döntés előtt azonban érdemes körbenézni a boltokban, ugyanis vehetünk kártyafüggetlen adatkártyát akár olcsóbban is. Továbbá az említett adatkártyák típusa sem mindegy, ugyanis technikai jellemzőiktől függ, hogy milyen sávszélességre képesek. Például, ha a T-Mobile sávszélesség-emelése megtörténik, a kártyáknak csak egy része lesz képes azt kihasználni.

Az adatkártyába a SIM-kártyát a Pannonnál ingyen biztosítják, a T-Mobilnál egy már meglévő előfizetés szükséges, míg a Vodafone 1500 forint előfizetési díjat számol fel az ügyfélszolgálatok tájékoztatása szerint. Aki teljes mértékben elhivatott, s biztos akar lenni abban, hogy valóban használható lesz számára a szolgáltató által nyújtott technológia, az igényelhet a T-Mobilnál és a Vodafonnál hordozható számítógépet, adatkártyával és előfizetéssel is.

Feketeleves

A 3G értelmében bárhol, bármikor képesek vagyunk internetezni, így joggal merülhet fel bennünk a vágy, hogy a külföldi nyaralásunk során a hordozható gépünket előkapva megnézzük a legfontosabb híreket, illetve a levelezésünket bonyolítsuk. Megtehetjük, de mindez egyáltalán nem olcsó, sőt kifejezetten drága.

Ha szomszédunknál, Horvátországban szeretnénk mindezt megtenni, akkor csak a FigyelőNet főoldalának a betöltése 360 forintba kerül a T-Mobile, 720 forintba a Pannon és 1249 forintba a Vodafone hálózatán. Az utóbbinál a magas ár azért indokolt, mert itt minden megkezdett megabitért kell fizetnünk. A Pannonnál lehetőségünk van a kedvező Mobiladat 10-szolgáltatás igénybevételére, amely azonban csak kilenc ország, 10 szolgáltatójánál működik. Természetesen a 3G/HSPDA elérése ekkor sem biztosított mindenütt, hiszen az adott ország hálózatának fejlettségén múlik a gyors működés, ha ez nincs, marad a lassú GPRS-es sebesség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik