Élet-Stílus

Bécs tiltakozik Prágánál a temelíni atomerőmű ügyében

Diplomáciai jegyzéket intéz az osztrák kormány a cseh kormányhoz, bírálva hozzáállását a dél-csehországi temelíni atomerőmű működtetéséhez. Az osztrák kormány e héten döntött a jegyzékről - közölte szerdán Prágában Zuzana Opletalová cseh külügyi szóvivő.

Az osztrák kormány úgy véli, hogy Csehország nem tartja be a néhány éve Melkben megkötött kétoldalú megállapodást, amely szabályozza az atomerőmű biztonsági kérdéseit és a cseh-osztrák információcserét ebben a kérdésben. A szóvivő szerint Bécs ugyanakkor elutasította az osztrák környezetvédő szervezetek azon követelését, hogy Temelín ügyében indítson nemzetközi pert Csehország ellen.

A környezetvédők nem tartják biztonságosnak az osztrák határtól mintegy 60 kilométerre álló temelíni atomerőművet, s rendszeresen tiltakozó akciókat szerveznek. Legutóbb múlt pénteken délután két órára lezárták a 16 cseh-osztrák közúti átkelőhely többségét. Az aktivisták a hét végén jelezték: amennyiben az osztrák kormány nem teljesíti követelésüket, akkor a közeljövőben még nagyobb arányú akciót szerveznek, s az összes határátkelőt lezárják.

Prága azt állítja, hogy a temelíni atomerőmű biztonságos, s az osztrák követelések pedig megalapozatlanok. A cseh kormány ugyanakkor bírálta Bécset, hogy tétlenül nézi a határátkelők lezárását, amely szerinte nemzetközi jogokat sért. Karel Schwarzenberg, a cseh diplomácia vezetője a hét elején Brüsszelben személyesen is tolmácsolta Prága kritikus véleményét osztrák partnerének. Opletalová újságíróknak elmondta: a külügyminisztérium úgy tudja, hogy a diplomáciai jegyzék tartalmazni fogja azt is, hogy a jövőben az osztrák kormány mindent megtesz azért, hogy ne legyenek határlezárások. “Ez pozitív álláspont, ezt üdvözöljük” – szögezte le a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik