Élet-Stílus

A Chelsea hibáit használta ki a ManU

A legjobb csapat nyeri meg mindig a bajnokságot. A Premier League tavaly augusztusi rajtja előtt mindenki arra számított, hogy ez a csapat a Chelsea lesz. Ehhez képest a Manchester United már két fordulóval a bajnokság vége előtt felért a csúcsra.

Kiélezett küzdelmet vívott a két elitcsapat az első helyért az angol labdarúgó-bajnokságban, sajnos a másik két sztárcsapat – az Arsenal és a Liverpool – idén nem tudott beleszólni az aranyérem sorsába. A Chelsea és a ManU párharca azonban kárpótolta a rajongókat, és végül Sir Alex Ferguson együttese a skót szakember irányításával 25. trófeáját nyerte meg. Zombori Sándorral, egykori válogatott labdarúgóval próbáltuk ennek az okait feltárni.

Különleges győzelem

A United a City elleni városi derbin aratott győzelmével és a Chelsea döntetlenjével idő előtt, május elején ünnepelhetett Ferguson. „Minden egyes

trófeára büszke vagyok, de ez a mostani mindenképpen különleges, hiszen a Chelsea az elmúlt két évben egyértelműen dominálta a Premier League-et.” – nyilatkozta a skót szakember, majd hozzátette, hogy még pár évet biztosan marad Manchesterben. „Miért kéne most felállnom a kispadról? A fiatal játékosok nekem is erőt adtak. Nem tudom meddig folytatom, de jelenleg élvezem a munkám minden egyes pillanatát.” Ezt Mourinho nem mondhatja el magáról. A portugál természetesen gratulált a riválisnak, de azt nem volt hajlandó elismerni, hogy a jobb csapat lett bajnok: „Több pontjuk van mint nekünk. Ennyi.” A 44 éves tréner elsősorban a londoniak keretét sújtó sérüléshullámmal magyarázta a kudarccal felérő második helyet, majd hozzátette, hogy egyes játékosok nem teljes erőbedobással dolgoztak. Neveket nem említett Mourinho, de nem nagy kockázat kijelenteni, hogy a tavaly nyáron horribilis összegekért megvásárolt Sevcsenko-Ballack-duóra gondolhatott.


A Chelsea hibáit használta ki a ManU 1

Vereséggel ünnepeltek Fergusonék (AFP)


Valóban több kulcsjátékos is hosszabb-rövidebb időre kidőlt a Chelseanél, az eredményeken leginkább Petr Cech és John Terry hiánya mutatkozott meg. Zombori Sándor szerint emellett a két klub üzletpolitikájának a különbsége is befolyásolta a Premier League idei alakulását. A Sport TV szakkommentátoraként ténykedő szakember szerint a Chelsea beleesett abba a hibába, amely az elmúlt években a Real Madridra volt jellemző. Nem posztokra igazoltak, hanem sztárokat hoztak Londonba. Ebben nyilvánvalóan nagy szerepe volt a londoni egyesület tulajdonosának, Roman Abramovicsnak, aki szépen lassan elhitte, hogy ért a focihoz, és beleszólt vagy éppen ő döntött a szakmai kérdésekben.

Kidobott fontmilliók

Sevcsenko hiába ontotta a gólokat Olaszországban, az angliai stílus szemmel láthatóan nem fekszik az ukránnak. Ballack leigazolását is elhibázottnak tartja Zombori, őrá semmi szükség nem volt a középpályán Frank Lampard mellé. Annál inkább kellett volna védőt vásárolnia a Chelseanek, hiszen Robert Huth és William Gallas elküldésével nem volt cseréje Mourinhónak a hátsó alakzatban. Terry és Carvalho kiesésével meg kellett bontania a csapat szerkezetét a trénernek, és jó pár alkalommal a rendkívülien sokoldalú, de alapvetően középpályás Mickael Essienre hárultak védőfeladatok. A téli átigazolási időszakban lett volna erre bőven alkalom, de ekkor – felső utasításra – spóroltak (?) a pénzt addig két kézzel szóró egyesületnél.

Sir Alex Ferguson ezzel szemben rendkívülien tudatosan igazolt. Zombori szerint leginkább Nemanja Vidics érkezése tett jót a csapatnak. A fiatal szerb hátvéd Rio Ferdinanddal az angol bajnokság egyik legerősebb védőpárját alkotja. További stabilitást adott hátul, hogy a Fulhamtől leigazolt Edwin van der Sar 36 éves kora ellenére talán élete legjobb formájában van. Michael Carrickért sem volt kár kiadni 18 millió angol fontot, a Tottenhamból érkező középpályás beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és Paul Scholes illetve Ryan Giggsszel remekül látta el teendőit. A szinte minden szezonvégi szavazáson első helyen végző Cristiano Ronaldo végre megtanulta, hogy a foci egy csapatjáték, és Wayne Rooney-val együtt Európa egyik leghatékonyabb duóját alkották.


A Chelsea hibáit használta ki a ManU 2

Mourinhóék végül hat ponttal kaptak ki a MU-tól (AFP)


Az új szerzeményekkel stabilizálta kezdőcsapatát Ferguson, és nem szabad elfelejteni, hogy a kispadon is kimagasló képességű játékosok vártak bevetésre (Smith, O’Shea, Saha, stb.). A Chelseanél ezzel szemben nemcsak a védelemben, de a támadóalakzatban is megmutatkozott a kispad „rövidsége”: gyakorlatilag Drogba cipelte a hátán a csapatot, Sevcsenko harminc bevetésen mindössze négyszer volt eredményes. A legtöbbször a kispadról érkező Kalou vagy Wright-Phillips még nem nőtt fel egy ekkora feladathoz.

És jövőre?

A következő szezonra Zombori szerint a két másik nagycsapat, a Liverpool és az Arsenal is beleszólhat az aranyérem sorsába. A vörösökhöz idén télen új tulajdonos érkezett, aki a hírek szerint mintegy 50 millió angol fontot bocsátana Benitez rendelkezésére a csapat megerősítésére. Az Ágyúsoknál pedig beérhet Arsene Wenger munkája, a fiatal csapat egy egészséges Thierry Henryval bárkire veszélyes lehet.

Játsszon az FN BL-Tippjátékán. Az egyszerű tippelésen túl most ismerőseivel, barátaival saját csoportokat (ligákat) is létrehozhat, és értékes nyereményekkel is gazdagodhat.
Irány a Tippjáték!



Ajánlott videó

Olvasói sztorik