Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Mr. Reggae vagy Üvegtigris

A reggae atyjának, egy legendás jazztriónak, a hazai underground alapzenekarának koncertjét, valamint rapper-költő talékozót és táncelőadást ajánlunk a hétvégére. No meg farsangi rendezvényeket és jó filmeket.

Itt a farsang, kezdődik a báli szezon. Jó lenne elmenni Mohácsra a busójárásra, vagy a velencei karneválra, vagy még tovább, egészen Rióig, hogy a világ legnagyobb tavaszköszöntőjén szambázhassunk. Ha ez nem adatik meg nekünk, ne búsuljunk, itthon is akad egy-két kihagyhatatlan program. Lee ’Scratch’ Perry, vagy a Europeans fellépésére például sok-sok ínyenc kapja fel a fejét világszerte, s most Budapestre jönnek. Aki a tévézést választja, most megnézheti például sokadszor is az Üvegtigrist.

A kérdés, mint mindig: menjek vagy maradjak?


menjek…


péntek, február 9.

… a reggae atyjának koncertjére az A38 Hajóra


Menjek vagy maradjak – Mr. Reggae vagy Üvegtigris 1

Ne kerüljük a nagy szavakat: zenetörténeti eseményre kerül sor Budapesten, az A38 Hajón: hosszú és kanyargós pályafutásának első magyarországi fellépését prezentálja a roots reggae és a dub szülőatyja, a szent őrült producerzseni, Lee ’Scratch’ Perry, akinek hatása és nagysága csak Bob Marley-hoz mérhető. Az immár 70 éves Rainford Hugh Perry már a gyökereknél ott volt a fellegvárban: producer-karrierjének kezdőlépéseit a legendás Studio One-ban tette meg, hogy némi kitérők után 1968-ban létrehozza saját labeljét, az Upsetterst, amelynek például Bob Marley-t is köszönheti a világ. Lee Perry produceri vezényletével Bob Marley igazi nemzetközi szupersztárrá és nemzeti ikonná vált. Az utak később elváltak, Marley leszerződött az Island kiadóhoz, Perry pedig folytatta azt, amihez a legjobban értett: az állandó megújuláshoz.

bővebben>>

… Budapest Slamre a Műcsarnokba


Menjek vagy maradjak – Mr. Reggae vagy Üvegtigris 2

A Műcsarnok második alkalommal rendezi meg Budapest Slam címmel fiatal költők és rapperek találkozóját. A rendezvény célja, hogy a ritmus nevében a nézők számára nyilvánvalóvá tegyék, hogy a verselés egy mindenkihez szóló, előadásában is igen izgalmas műfaj. A mostani téma a Szolidaritás, amiről több közép-európai költő is ki fogja fejteni gondolatait. De mi az a slam? A slam mint műfaj 1985-ben egy chicagói jazzklubban született. Egy Mark Smith nevű építőmunkás és önjelölt költő kedvenc bárjában verselgetett a társaival, estjeiken nem is a versre, sokkal inkább az érzékletes előadásra helyeződött a hangsúly. A performansz jellegű fellépéseken a költők párbajszerűen küzdöttek meg egymással, amit aztán a közönség értékelt. Valami ilyesmire készül a Műcsarnok is.

szombat, február 10.

… Sexepil koncertre a Kiscelli múzeumba


Menjek vagy maradjak – Mr. Reggae vagy Üvegtigris 3

Ismét feltűnt a klasszkus 80-90-es évekbéli magyar underground alapzenekara, a Sexepil! Ez a zenekar követte el Mick Ness, holland énekessel a Love Jealousy Hate, az Against Nature és a Sugar for the soul című albumokat, amelyek ma is ott kell hogy sorakozzanak a zenei alapvetéseink között. 1997 óta nem igazán lehetett hallani róluk, de tavaly a Volt és a Sziget fesztiválon ismét felléptek. Most pedig beveszik a Kiscelli Múzeumot, ne hagyjuk ki!

… Idoru koncertre a Kultiplexbe

A Newborn egyik feléből 2003-ban alakult Idoru az elmúlt években komoly közönségbázist épített fel magának magának. Ráadásul a dallamos éneknek köszönhetően nem csak a kemény zenék rajongóinak jön be a zenekar. A csapat több hónapos munka után új lemezzel jelentkezett, amit Budapesten a Kultiplexben is elővezetnek. A Monologue címet viselő anyag már a negyedik a sorban. Hogy az igazán súlyos muzsikákból se legyen hiány, arról a budapesti hardcore színtér két vezető csapata a Blood is Fire és a Penalty Kick gondoskodik.

… Csendmorzsákra a Nemzeti Táncszínházba


Menjek vagy maradjak – Mr. Reggae vagy Üvegtigris 4

A Csendmorzsák (Mandala) a Közép-Európa Táncszínház produkciója. A Hámor József által megálmodott tánckettős (ő a koreográfus, az egyik zeneszerző, és az egyik táncos is) két férfi egymás iránti kölcsönös tiszteletét ábrázolja. „Igaz barátságuk tükrében megpillanthatjuk az örök érvényű igazságot: Az ember saját útkeresése során kapcsolatai viszonyrendszerében egyszerre van jelen tanítóként és tanítványként is” – írja a darabról az alkotó. Hámor partnere Katonka Zoltán.

Vasárnap, február 11.

… jazzcsemegére az A38 Hajóra


Menjek vagy maradjak – Mr. Reggae vagy Üvegtigris 5

A kontinens dzsesszéletének három kimagasló képviselője, a Jan Garbarek Groupból ismert Eberhard Weber, a free és a nu jazz nagyszerű trombitása, Enrico Rava, és a keleti ritmusok szakértője, Reto Weber pár éve kezdett közös trióba. Ritka pillanat, hogy Magyarországon játszanak. A három zenei irány találkozásából született Europeans ünnepelt vendége az európai dzsesszfesztiváloknak. Annál is inkább, mivel a Europeans – ki tudja, mi okból – még nem jelentetett meg lemezt, ezért a kontinens három kiváló muzsikusát így együtt csak koncerten lehet hallani.

… Sunday session levezetésre a Trafóba

A Trafó kitalálta a lehangoló vasárnap legjobb programját. Ha utáljuk, hogy másnap kezdődik a hét, ha macsakajaj gyötör az előző napi buli után, ha csak egyszerűen finom-elegánsan szeretnénk lezárni a hetet: a Sunday Session nevű lazuláson a helyünk. Laza teázgatás, szörpölés mellett kedvenc, különleges lemezeiket gurítják a dj-k (Cadik, Palotai, Suhaid és vendégeik), emberközelben.

… moziba

Bábel


Menjek vagy maradjak – Mr. Reggae vagy Üvegtigris 6

Négy, összefüggő történet vezet rá minket: a kusza világban a dolgok egymásba érnek. A vaktában meghúzott ravasz háborúba torkollhat, egy cetlire firkált szó hegyeket mozgathat meg. A Bábelt hét kategóriában jelölték Oscarra!

bővebben>>

… farsangi mulatságokra a világ minden tájára



Menjek vagy maradjak – Mr. Reggae vagy Üvegtigris 7

Aki apropót keres az utazáshoz annak most könnyű dolga van: Riótól Rijekáig tart a farsangi szezon, s még nem késő bekapcsolódni valamelyik maskarás felvonulásba. Virágkarnevál, szambatáncverseny, narancsdobálás – a kínálat láttán nem csoda, hogy van olyan utazási iroda, mely több farsangi mulatságot kínál ez csomagban.

bővebben>>

maradjak …


… tévézni

péntek, február 9.
Viasat3, 22.05

Rocky


Menjek vagy maradjak – Mr. Reggae vagy Üvegtigris 8

Rocky Balboa (Sylvester Stallone) Philadelphia külvárosában, az olasz szegénynegyedben él és egy húsüzemben dolgozik. Az egyetlen kitörési pont számára a boksz: ha elég kitartása van a küzdelemhez és jól fel tudja használni tehetségét és erejét, igazi nagy bokszoló válhat belőle, profi világbajnok, aki milliókat keres! Edzője, Mickey akkor látja elérkezettnek a pillanatot, amikor a városba érkezik a kor boksz-sztárja, Apollo Creed. Ha Rocky kihívja és legyőzi Apollót, egy pillanat alatt megismeri a nevét egész Amerika. A film 1977-ben három Oscar-díjat kapott, és idén mozikban a hatodik rész!

szombat, február 10.
m1, 20:10

Vidocq


Menjek vagy maradjak – Mr. Reggae vagy Üvegtigris 9

Párizs 1830. Vidocq (Gérard Depardieu), a zseniális és ördögi detektív egy titokzatos, tükör-álarcos fantom után nyomoz, akihez perverz gyilkosságok szálai vezetnek. A gyilkos szörny alkimista barlangjába csalja be és egy lángoló verembe löki. A detektív, mielőtt meghal, arra kéri gyilkosát, hogy emelje fel az álarcot és mutassa meg az arcát. Miután megpillantja, elborzadva zuhan a tomboló lángnyelvek közé… A legendás Vidocq halála borzongató félelemmel tölti el Párizst, mindenki a gyilkos kilétét találgatja. Ádáz kutatásba kezd egy fiatal újságíró, Étienne is, aki a hírhedt detektív életrajzírója. Kutatásában mellé szegődik a sátáni arcú Nimier, Vidocq hű segédje és a gyönyörű ál-kínai táncosnő, Préah, Vidocq kedvese is. Étienne és két kísérője mind beljebb hatolnak egy rémisztő és mindent elnyelő bűnös-bűvös világba, amelyben ártatlan leányokat tesznek kiszolgáltatottá a kábítószernek és élveteg urak perverzitásának…

vasárnap, február 11.
TV2, 21:10

Üvegtigris


Menjek vagy maradjak – Mr. Reggae vagy Üvegtigris 10

Rudolf Péter kultuszfilmmé vált mozija hat barát – Lali (Rudolf Péter), az amerikamániás büfés, aki az Üvegtigris nevű rozoga, útszéli büfékocsi tulajdonosa; Gaben (Reviczky Gábor), az autónepper, Róka (Gáspár Sándor), a piti csencselő; Sanyi (Horváth Lajos Ottó) a félnótás hajléktalan; Csoki (Csuja Imre), aki mindig arról szövegel, hogy majd szerez pénzt és elmegy Amerikába; és Cingár (Szarvas József), aki a többiek idegeit nem kímélve szaxizik – eseménytelen napjait meséli el. Gaben rábeszéli Lalit, hogy vegyen meg egy, az amerikai álmot ízig-vérig megtestesítő régi Chevrolet Impalát. Amikor hosszú kálvária után meghozza a rég várt autót, Lali ki sem tudja próbálni, egy úton visszaforduló teherautó összetöri. Közben Róka izgatottan keresi a “Vasat”, melyet korábban odavitt, hátha akad rá vevő. Lali azonban pár nappal azelőtt eladta a semmire sem használhatónak vélt “fémhulladékot”. Rókára rászálltak a nehézfiúk, s halálosan megfenyegették, hogy hozza vissza, vagy fizessen. Pénzt kell tehát szerezni mindenáron. Csoki szerint egyetlen megoldás van, ki kell rabolni a közeli postát. Mindenki kocsiba száll. A nagy balhé azonban nem sikerül tökéletesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik