Élet-Stílus

Eltemették a meggyilkolt rendőrt

Hétfőn több ezres tömeg kísérte el utolsó útjára azt az olasz rendőrt, aki a pénteki Catania-Palermo futballmérkőzés után kitört rendbontásban hunyt el. Olasz lapértesülések szerint hosszabb szünet nem várható az olasz bajnokságban, mivel az hatalmas, többszáz milliós bevételkiesést jelentene.

Kiszáll egy szponzor

A Cataniában történt pénteki tragédia miatt nem támogatja tovább a világbajnok olasz labdarúgó-válogatottat az ausztriai Kärnten tartomány. “Meghúzzuk a vészféket. Ilyen szörnyűségek után nem tudjuk elképzelni a további együttműködést” – jelentette ki Gerhard Dörfler, a tartomány turisztikai hivatalának vezetője.

A cataniai dómban Salvatore Gristina érsek celebrálta a gyászmisét, amelyen Giuliano Amato belügyminiszter és Giovanna Melandri sportminiszter mellett mindhárom szicíliai élvonalbeli csapat – a Catania, a Palermo és a Messina – teljes létszámban képviseltette magát. A templomba érkező koporsót hosszas taps köszöntötte, néhányan egy transzparenst emeltek fel “Catania elutasítja az erőszakot” szöveggel. Vasárnap óta tízezrek jelentek meg Raciti ravatala előtt.

Nem robbanás okozta halálát

A boncolás megállapította, hogy a 39 éves Filippo Racitit egy súlyos tárgy, egyes feltételezések szerint vasdorong által okozott belső sérülések, köztük többszörös májrepedés ölték meg. Amikor az első jelentésekben szereplő petárda felrobbant mellette, már sebesült volt. A boncolás alapján megdőlt az a feltételezés, mely szerint a rendőrfelügyelő leszámolás áldozata lett. Ugyanakkor a hatóságok nem zárják ki az ügyből a maffia felelősségét, mert egyes jelek szerint a futballhuligánokat a szervezett alvilág látja el kábítószerrel és fegyverekkel. Emlékeztetnek arra is, egyes ultra csoportok korábban zsarolták Antonino Pulverentit, a Catania elnökét, és elképzelhető, hogy a szicíliai rangadó után kitört zavargásokat előre kitervelték, hogy így büntessék az egyesületet és “engedetlen” elnökét – írta a milánói Corriere della Sera napilap.

A botrányról készült videofelvételek alapján a legfrissebb jelentések szerint eddig 30 személyt vettek őrizetbe, köztük 9 kiskorút és 4 szenegáli állampolgárt. A rendőrség 20 házkutatást tartott a halálos kimenetelű zavargások okán. A nyomozók szurkolói központokat és a feltételezett tettesek lakásait vizsgálták át, amelyek során robbanószereket, fegyvereket és drogot is lefoglaltak.

Az elnök marad

A szicíliai klub elnöke a Catania-Palermo mérkőzés után történt tragédia ellenére nem mond le posztjáról.

“Nem engedhetem át a győzelmet a bűnözőknek. A hétvégén még a banditák tehetetlen túszának éreztem magam, de úgy döntöttem, hogy felveszem
Eltemették a meggyilkolt rendőrt 1

Ebben a kocsiban hunyt el Raciti (Reuters)

a harcot” – jelentette ki Antonio Pulvirenti, a szicíliai kiscsapat első embere, hozzátéve: új, biztonságos stadiont kell építeni, amelybe családostul járhatnak ki a hívek.

Hétfőn várható döntés az olasz belügyminisztérium és a futballszövetség (FIGC) részéről, hogy folytatják-e, és ha igen, milyen körülmények között az idei bajnokságot. Vannak olyan elképzelések is, hogy egy időre megtiltják a vendégszurkolók utazásait. Antonio Matarrese, az olasz A és B liga elnöke, korábban a FIGC elnöke szerint “a show-nak folytatódnia kell”.

A pénz beszél

“Rövid volt a klubok gyásza” – írta a római La Repubblica kommentátora, aki szerint a csapatfőnökök sietsége azzal magyarázható, hogy már egy kéthetes szünet is 500 millió eurós kiesést jelent nekik a reklámpiacon és a tv-közvetítések elmaradása miatt. A lap felidézi, hogy Michel Platini, az európai szövetség (UEFA) új elnöke, aki most maximálisan szolidáris az olasz szövetség “nulla-tolerancia” elképzeléseivel, egykor játékosként, miután átélte az 1985-ös, a Heysel Stadionban rendezett tragikus kimenetelű BEK-döntőt, még szintén a folytatás mellett foglalt állást.

A La Repubblica internetes honlapján indított szavazás szerint az olvasók 62 százaléka nyilatkozott úgy, hogy félbe kell szakítani a bajnokságot és legalább egy évig szüneteltetni azt, amíg mélyreható változások nem történnek. Csupán 32 százalék állt ki a pontvadászat időleges felfüggesztése és a megfelelő intézkedések utáni folytatása mellett. Öt százalék viszont úgy vélte: csak néhány hétre szabad felfüggeszteni a Campionatót, mert “Olaszország nem élhet futball nélkül”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik