Élet-Stílus

2006: rekordmeleg év az USÁ-ban

A tavalyi volt a legmelegebb év az Egyesült Államokban az utóbbi 112 évben, amióta a hőmérsékleti adatok jegyzik - jelentette a CBS televízió.

A 2002 és 2006 közötti időszak a legmelegebb ötéves periódus volt Amerika szárazföldi területén, ami tudósok szerint újabb kézzelfogható bizonyítéka a klímaváltozásnak, a globális felmelegedésnek. Az idei tél különösen enyhe volt, olyannyira, hogy a medvék is “elfelejtettek” téli álomra vonulni. A háztartások 13,5 százalékkal kevesebb fűtőenergiát igényeltek, mint egy “szokásos” télen.

Az 1200 amerikai meteorológiai állomás adatai alapján 2006-ban 2,2 fokkal volt magasabb a hőmérséklet a XX. századi középértéknél, és a mutató több helyen meghaladta az előző rekordév, 1998 adatait. Az 1895 óta feljegyzett adatok fényében a tavalyi január volt a legmelegebb, a december pedig a negyedik legmelegebb hónap a maga nemében. Öt államban – Minnesota, New York, Connecticut, Vermont és New Hampshire területén – száz évnél régebbi rekordok dőltek meg.


Emelkedő vízszint

Mindenhol hőmérsékleti rekordokat jegyeznek föl, az utóbbi 9 év mindegyike a feljegyzett 25 legmelegebb év közé tartozott – mutatott rá Gavin Schmidt, az országos űrügynökség, a NASA klímaszakértője. A tavalyi átlaghőmérséklet az egész Földön egy fokkal haladta meg az egy évszázaddal ezelőtti értéket. A felmelegedés üteme az utóbbi néhány évtizedben háromszorosára nőtt. Az utóbbi tíz évből nyolc szerepel az 1895 óta regisztrált legmelegebbek között.

Ha a hőmérséklet a jelenlegi tempóban fog növekedni, akkor a sarkvidéki jégtakarók olvadása következtében 2100-ra a tengerek és óceánok szintje csaknem egy méterrel fog emelkedni, millióknak otthont adó part menti települések kerülnek víz alá. Ezzel egyidejűleg a meleg égövben fekvő térségben pusztítóbb viharok keletkeznek, és megváltozik a növénykultúrák és az állatvilág viselkedése.

“Felborítottuk a Föld hőháztartását” – fogalmazott Richard Alley, a Penn State University klímaelemzője, utalva arra, hogy a széndioxid és egyéb üvegházhatást kiváltó gázok fokozódó koncentrációja miatt a hő egyre inkább a légkörön belül reked. Szakértők arra is rámutatnak, hogy a tavalyi fölmelegedésben szerepet játszott az El Nino légköri jelenség, amelyet az óceánfelszín vízhőmérsékletének több fokos emelkedése idéz elő a Csendes-óceán egyenlítői zónájában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik