Élet-Stílus

MOB: Dömötör az új elnökségi tag

admin
admin

2006. 12. 16. 16:08

A Magyar Olimpiai Bizottság szombati közgyűlésén Dömötör Zoltán olimpiai bajnok vízilabdázót választották meg új elnökségi tagnak.

A vezetőségben Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnökének lemondásával üresedett meg egy hely. Csötönyi azonban újra pályázott, rajta kívül Dömötör Zoltán, Fábián László olimpiai bajnok öttusázó, Fehér Tamás, a Magyar Súlyemelő Szövetség elnöke és Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára kandidált.

Terítéken a Sportkórház helyzete

Dömötör – aki az Olimpiai Bajnokok Klubjának az elnöke – a szavazás harmadik fordulójában szerezte meg az elnökségi tagsághoz szükséges támogatást (47 szavazat) Csötönyivel (31) és Jakabházynéval (14) szemben. A másik két jelölt a korábban kiesett.

A közgyűlés Gyenesei István javaslatára napirend előtt foglalkozott a Sportkórház helyzetével, majd a hozzászólások után úgy döntött, felhívást intéz az Országgyűléshez, amely hétfőn szavaz az egészségügyi ellátó rendszer átalakításáról. Az olimpiai bizottság tagsága egységesen kéri a parlamenti képviselőket, a kormányt és Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy biztosítsák a nemzeti értéket jelentő Országos Sportegészségügyi Intézet (OSEI) működtetését jelenlegi helyén.

Berkes István, a Sportkórház főigazgató főorvosa ismertetőjében úgy fogalmazott, hogy veszélyben a pekingi olimpiai felkészülés, mivel az OSEI legjobb esetben is darabjaira szabdalva működhetne tovább. Hangsúlyozta: ez a megoldás nem jelent megtakarítást, mivel a Sportkórház működési költsége így is fele egy városi kórházénak. Hozzátette: legalább 2008-ig meg kell akadályozni az OSEI ilyen mértékű, különösebb előnyt nem hozó átalakítását.

Jövőre 1,8 milliárd forint jut a sportra

Schmitt Pál MOB-elnök ismertetőjében elmondta, hogy jelenleg 465 fős az olimpiai keret. A jövő évvel kapcsolatban, amely kvalifikációs esztendő lesz, úgy fogalmazott: az állam 1,4 milliárd forintot biztosít a sportra, ami jelentős visszalépés 2003-hoz, egy szintén olimpia előtti évhez képest. Ugyanakkor a MOB 300 milliósra tervezett saját bevételét 330 milliósra növelte.


Bakonyi Tibor alelnök, szocialista országgyűlési képviselő később jelezte, hogy az új tervezet szerint jövőre 1,8 milliárd forint jutna a sportra.

Schmitt bejelentette, hogy január 1-től Köpf Károly sportigazgató a vízilabda szövetség főtitkára lesz, helyét Kovács Tamás, a vívószövetség szakmai igazgatója veszi át. A közgyűlésen MOB Érdemérmet vehetett át Istvánfi Csaba, a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesületének elnöke, Markovits Kálmán kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó és a Samsung Electronics Zrt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2013. február 14.
Egy recepciós munkatárs a Microsoft Magyarország Kft. székházában, a főváros II. kerületében, a Graphisoft parkban 2013. február 14-én. A magyar kormány és a Microsoft Magyarország Kft. tavaly decemberben kötött stratégiai együttműködési megállapodást.
MTI Fotó: Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.