Élet-Stílus

Végső nyugalomra helyezték Puskás Ferencet

Szombaton elbúcsúztatták a november 17-én elhunyt Puskás Ferencet. A legendás labdarúgóról elnevezett stadionban, a Nemzet Búcsúja elnevezésű gyászszertartásra viszont a várt több tízezres tömeg helyett alig nyolcezren tették tiszteletüket.

A gyászszertartás reggel, a Kossuth téren kezdődött, Puskás Ferenc emlékének adózva, a nemzeti gyásznap alkalmával katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbocra eresztették a nemzeti lobogót az Országház előtt.

A nemzet a róla elnevezett stadionban, délután négy órától adózhatott a legnagyobb magyar emlékének, a Nemzet Búcsúja elnevezésű szertartáson. Azon a pályán, ahol a zseniális labdarúgó mérkőzésről-mérkőzésre több tízezer embernek szerzett örömöt, felejthetetlen élményt, egy háromemeletes díszravatalt állítottak fel, amelynek legfelső szintjén volt Puskás koporsója, a legalsón pedig koszorúkat helyezték el. A játékoskijáró előtt feszület alakban egy fekete pódiumot állt, amelyen a felszólalók vettek végső búcsút Puskástól.

Foghíjas lelátók

A vártnál kevesebb, mintegy ötezren foglaltak helyet a lelátókon – előzetesen több tízezrekre számítottak -, a kilátogatók mindannyian gyertyát gyújtottak, az egyik, üresen álló szektorba pedig mécsesekből kiírták a november 17-én elhunyt balösszekötő 10-es mezszámát. A pénteken szívpanaszokkal kórházba szállított Schmitt Pál helyett Novotny Zoltán nyitotta a búcsúbeszédek sorát, az ismert rádióriporter tolmácsolta a MOB elnök, egyben a Puskás Kegyeleti Bizottság vezetőjének gondolatait. Szepesi György nem az emelvényről, hanem örökös helyéről, a pálya széléről szólt a megjelentekhez. Az emlékek felidézése mellett köszönetet mondott azért, hogy végig kísérhette a legenda sikeres pályafutását.

Puskás egykori klubja, a Real Madrid képviseletében Ramon Calderón búcsúzott. “Büszkék vagyunk rá, hogy a játékosunk volt, mellszobra által örökké velünk lesz. Köszönet Magyarországnak, hogy lehetővé tette eme futballzseni megszületését és hogy megosztotta a világgal ezt a kitűnő labdarúgót” – fogalmazott a spanyol sztárklub első embere. Ezután Villar del Mar, a spanyol futballszövetség elnöke állt a mikrofon elé, és amondó volt, hogy Puskás a XX. század egyik hőseként marad meg az emlékezetekben. A barát, a régi játszótárs Buzánszky Jenő szívszaggatóan beszélt, az Aranycsapat 49-szeres válogatott védője kiemelte, hogy Puskás a pályán zseni volt, azon kívül pedig megmaradt igaz, jó szívű embernek, és noha sok időt töltött külföldön, lelkében mindig és mindenhol magyar volt.

Könnyes búcsú

A beszédek között filmbejátszásokat tekinthettek meg a stadionba kilátogatók, többek között az angolok elleni 6:3-as győzelemről, Szepesi György kommentálásával, majd felcsendült a Miatyánk Géczi Erika és a Kormorán előadásában; az özvegy, Puskás Ferenc kérésére felvételről Jose Carreras énekelt, és amikor Puskás kedvenc dala, a kitűnő labdarúgó által előadott Nótás kedvű volt az apám című szám szólt a hangszórókból, a legtöbben a szemüket törölgették. A Koltay Gábor által rendezett Nemzet Búcsúja végén a Himnusz hangzott el, az idő közben mintegy hét-nyolcezresre nőtt közönség “Puskás Ferenc, Puskás Ferenc” rigmussal, illetve tapssal köszönt el a leghíresebb magyartól, a gyászmenet pedig elindult a Hősök terére, ahol katonai tiszteletadásra került sor. A Magyar Honvédség méltóképpen búcsúzott a posztomusz előléptetett dandártábornokától. A gyászmenet az Andrássy úton végighaladva érkezett meg a Szent István térre.

Emléke örök

A bazilikába csak a meghívott vendégek mehettek be, több ezren a Bajcsy-Zsilinszky úton, valamint a bazilika két oldalán elhelyezett kivetítőkön kísérték figyelemmel a történéseket. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök celebrált római katolikus gyászmisét, és Tőkés László Királyhágó-melléki megyés püspök, Lamperth Mónika sportért felelős önkormányzati és területfejlesztési miniszter, Juan Antonio Samaranch volt MOB-elnök, valamint Kisteleki István MLSZ-elnök mellett Sólyom László köztársasági elnök mondott beszédet. Az államfő elmondta, a nemzet és a világ zseniális labdarúgóként őrzi meg emlékezetében Puskást. Kiemelte, hogy nekünk, magyaroknak különösen sokat adott, hiszen történelmünk egy sötét korszakában közösen ünnepelhettük a teljesítményét, és rajta, valamint a magyar csapaton keresztül büszkék lehettünk nemzetünkre. “Puskás utolsó és legnagyobb jótéteménye az lenne, ha példája nyomán újra felismernénk: adni jó” – fogalmazott Sólyom.

A ceremónia után a koporsót harangzúgás közepette az altemplomba szállították, ahol a családtagok, a barátok és a meghívottak jelenlétében örök nyugalomra helyezték Puskás Ferencet. A legendás futballista sírja látogatható lesz, és a jövőben egyfajta nemzeti zarándokhely lehet. Hiszen ahogy Szepesi fogalmazott: “Ilyen talentum száz évben csak egyszer születik.” Puskás 79 évet élt, emléke azonban örök – de ez már rajtunk múlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik