Élet-Stílus

Puskás: egy nemzet gyászol

Az Aranycsapat legendás labdarúgójától szombaton várhatóan tízezrek vesznek végső búcsút. Puskás Ferenc játékosként és edzőként is páratlan karriert futott be, világszerte gyászolják a valaha élt legnagyobb magyar futballistát.

Puskás Öcsi november 17-én hunyt el, hosszú betegeskedés után. A futball-legendát az elmúlt hat évben a Kútvölgyi Kórházban kezelték, szeptember közepe óta az intenzív osztályon ápolták. Halálát légzési és keringési elégtelenség okozta.

“A világ legjobb ballábas játékosa”

Játékosként legnagyobb sikerét az Aranycsapat kapitányaként az 1952-es helsinki olimpián érte el. Az ötkarikás játékokon aratott győzelem után mindenki azt várta – a Wembley-ben a foci tanítómesterének lőtt hatos után -, hogy 1954-ben a világbajnokságon sem talál legyőzőre a magyar válogatott. A fináléban azonban a németek jobbak voltak.

Klubszinten is parádézott a Száguldó Őrnagy, aki 1958-tól Spanyolországban élt, és a Real Madriddal több spanyol bajnoki cím és kupa mellett háromszor nyert BEK-et. Az 1960-as döntőben egymaga négy gólt lőtt az Eintracht Frankfurt együttesének, és ezt a bravúrt azóta nem sikerült senkinek sem megismételnie.

Öt kontinens imádta

Szakvezetőként legnagyobb sikerét a görög Panathinaikosszal érte el, mely irányításával, BEK-döntőt játszott 1971-ben. Puskás Dél-Amerikában, Ázsiában, Ausztráliában és Afrikában is dolgozott, és négy mérkőzés erejéig a magyar válogatott kispadjára is leült.

A pályatársak és az utókor szerint a Spanyolországban csak Panchóként emlegetett ballábas klasszis nemcsak képességeivel, hanem emberségével is kiemelkedett a többiek közül. Ottmar Walter, 1954-ben vb-győztes német labdarúgó így emlékezett vissza rá: “A világ egyik legjobb futballistája volt, káprázatosan cselezett, lőtt és remekül fogta össze csapatát. Amikor 1954-ben világbajnokok lettünk, őszintén elismerte, hogy a jobbik válogatott nyerte a döntőt. Ezt a legutóbbi, budapesti találkozónkon is elmondta. Ez is mutatja sportszerű hozzáállását.”

“Gyermekkorunk hőse távozott”

“Vidámsága, derűje mindenkire pozitívan hatott, nem is emlékszem arra, hogy láttam-e valaha szomorúnak és letörtnek.” – mesélt lapunknak az egymeccses szövetségi kapitány, Várhidi Péter édesapja, a 75 éves Várhidi Pál.

A Manchester United trénere, Sir Alex Ferguson is szomorúan nyilatkozott Öcsi bácsi halála után: “Mást ilyenkor nem lehet tenni, mint emlékezni rá és azokra a nagyszerű találkozókra, amelyeken játszott. Jó párszor láttam játszani is, kétségkívül kivételes képességű futballista volt. Hogy miért nem nyerte meg a magyar csapattal az 1954-es világbajnokságot, máig rejtély számomra.”

A világ legnépszerűbb klubjának, a Real Madridnak az elnöke saját bevallása szerint Fabio Cannavaro Aranylabdájának sem tudott Puskás halála miatt szívből örülni: “Puskásnak nagyon sok barátja van Madridban, játékosként és emberként is mindenki csodálta. Gyerekkorunk egyik hőse távozott.” – nyilatkozta Ramon Calderón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik